Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:183763
 
Evaluation:
Published: 07.06.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 15 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  ŠAŠLIKU VĒSTURE    4
2.  ŠAŠLIKS    5
2.1.  Galvenas izejvielas, no kurām var pagatavot šašliku    5
2.2.  Šašliku ražošanai gaļas kvalitātes prasības    6
3.  ŠAŠLIKU KVALITĀTES PRASĪBAS    7
3.1.  Šašliku uzglabāšana    7
3.2.  Šašlika vērtība    7
3.3.  Šašliku pārdošanas apjomi    8
3.4.  Šašliku piedāvājums Latvijas tirgū    8
4.  ŠAŠLIKU GATAVOŠANAS TEHNOLOĢIJA    10
4.1.  Gaļas izvēlē    10
4.2.  Šašliku ražošanas procesu faktori    10
5.  ŠAŠLIKU RENTABILITĀTES PAAUGSTINĀŠANA    11
5.1.  Pirmais šašliku ražošanas process    11
5.2.  Otrais šašliku ražošanas process    11
5.3.  Uzglabāšanas termiņa palielināšana    11
6.  MARINĀDES VEIDI    12
6.1.  Sausas marinādes    12
6.2.  Šķidras marinādes    13
7.  GAĻAS MARINĒŠANA    15
7.1.  Gaļas marinēšanas metodes    15
7.2.  Sāls    16
7.3.  Fosfāti    16
7.4.  pH    17
  SECINĀJUMI    19
  PRIEKŠLIKUMI    19
  IZMANTOTA LITERATŪRA UN INTERNĒTA RESURSI    20
Extract

Šašliks - ir filejas jēra gaļas gabals, cūkgaļas, liellopu gaļas, zivis vai mājputnu, kurus cepj mazos gabalos uz iesmiem. [8,12,15].
2.1. Galvenas izejvielas, no kurām var pagatavot šašliku
Šašliks no gaļas - aitas, cūkgaļas, liellopu gaļas, teļa gaļas un no subproduktiem;
šašliks no vistas- mājputnu, medījumu;
šašliks no zivim - stores, sarkanas zivis, citām zivju sugām;
šašliks no jūras produktiem - garnelēm, kalmāriem, mīdijam.
Arī šašlika būtība kā tāda ir pazīstama veselai virknei ganu tautu daudzviet pasaulē, taču Kaukāza tautu virtuves gudrība, kas lielā mērā nosaka šašlika kvalitāti un vienreizību, ir garšvielu izvēle. Tā ir māksla, kas izkopta ilgu gadu un tradīciju gaitā un kā galveno izvirza nevis asi dedzinošu garšu, bet gan pikanti aromātiski atsvaidzinošu. Lai to radītu, izmanto pārsvarā svaigus garšaugus - nevis tādus, kas pieņemti klasiskajā Eiropas izpratnē iesmu ēdieniem, bet gan pārsvarā vietējos. Kādi tie ir un kādā kombinācijā tos lieto, tas parasti netiek izpausts, lai kāds cits neiedomātos "aizņemties" dzimtas recepti.
Gruzijā šašliku vai mzvadi lielākoties gatavo no liellopu gaļas, bet cepšanai ir vairāki varianti - gaļu apziež ar riekstu vai kādu tamlīdzīgu eļļu un groza uz kvēlošām oglēm. Reizēm šašliku pirms cepšanas apslaka ar sālsūdeni [8,12,15].
Vēl viens variants - gaļu marinē sāls, maltu melno piparu, sakapātu sīpolu, saberzta koriandra / ķimeņu un vīna etiķa maisījumā, turklāt marinē, kā minimums, 12 stundas vai pat pusotru dienu. Šašliku labāk cept uz koka, nevis metāla iesmiem, un, lai gaļa nepiedegtu to viegli apziež ar taukiem, bet ogles apkaisa ar pelniem.
Kaukāziešu šašlikam ir raksturīgi visai prāvi gaļas gabali, ko tikai pēc izcepšanas sagriež mazākos gabaliņos. Pats vienkāršākais marinēšanas paņēmiens ir gaļas mērcēšana tā dēvētajā elementārajā mērcē, kas sastāv no sīpoliem, etiķa, sāls un pipariem. …

Author's comment
Editor's remarks
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1315501
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register