Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:165999
 
Author:
Evaluation:
Published: 10.06.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Sīpoli un ķiploki ir pazīstami jau vairākus gadu tūkstošus un, ņemot vērā to dažādās īpašības un daudzveidību, izvēlējos rakstīt tieši par šiem dārzeņiem.
Sīpoli un ķiploki ir neatņemama sastāvdaļa cilvēku ēdienkartē, lai piešķirtu ēdienam īpaši pikantu garšu. Arī manā dārzā šie dārzeņi tiek audzēti un tos lieto mūsu ģimenē.
Mērķis: izpētīt sīpolu un ķiploku audzēšanas apstākļus, šķirņu dažādību, un to pielietošanu praktiskajā dzīvē.
Uzdevums: 1. Iepazīties ar literatūru par sīpolu un ķiploku audzēšanas apstākļiem un šķirnēm.
2. Izpētīt sīpolu un ķiploku raksturīgākās īpašības, apkopot latviešu tautas ticējumus par sīpoliem un ķiplokiem un izpētīt sīpolu un ķiploku izmantošanas iespējas praktiskajā dzīvē.
3. Iepazīstināt klasesbiedrus ar sīpolu un ķiploku botānisko raksturojumu un izmantošanas iespējām.
Sīpoli (Allium cepa L.) ir liliju (Lilliace) dzimtas divgadīgi svešapputes dārzeņi. Tos audzēja jau senie ēģiptieši un grieķi. Par sīpolu dzimteni gan uzskata Āziju, kur vēl tagad sastopamas dažādas savvaļā augošas sīpolu formas, kuras maz atšķiras no pašreiz kultivētajiem sīpoliem. Viduseiropā sīpoli ieviesušies ap 4.- 5. Gadsimtu. Arī Latvijā sīpoli audzēti jau sen. Vispirms audzēja lakstu sīpolus, kurus vēlāk aizstāja no Krievijas ievesti sīpoli. No Rietumeiropas ievestie sīpoli Latvijā izplatījušies samērā nesen.

Sīpolu saimnieciskā nozīme un bioķīmiskais sastāvs

Sīpolus lieto gan kā uzturlīdzekli, gan arī kā garšaugu pie dažādiem ēdieniem. Tiem ir ļoti augsta uzturvērtība. Sīpolus izmanto nepārtraukti visu gadu kā svaigā veidā, tā arī ceptus, vārītus, sautētus un konservētus. Atkarībā no audzēšanas vietas, veida un šķirnes sīpoli satur 15- 21% sausnas, 3,0- 4,5% olbaltumvielu, 6- 14% cukuru (no cukuriem tajos ir glikoze, fruktoze, saharoze un maltoze) un 0,6- 1,14% minerālvielu.100 g sīpolu satur apmēram 150 mg kālija, 29 mg kalcija, 123 mg fosfora, 0,4 mg dzelzs; mazākos daudzumos arī magniju, varu, cinku, sēru, u. c. Sīpoli satur A, B, B , B , B , B , C, E, PP vitamīnus un ēteriskās eļļas (tieši ēteriskā eļļa ir tā, kas kairina gļotādu un izraisa acu asarošanu). 50- 70 g liels sīpols ar lokiem nodrošina organismā vienas dienas C vitamīna devu. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1162785
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register