Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:294694
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.10.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Tomāti    4
  Uzturvērtība    5
  Botāniskās īpatnības    6
  Šķirņu izvēle    7
  Ekoloģiskās prasības    8
  Substrāti    9
  Substrāta sagatavošana dēstu audzēšanai    9
  Dēstu audzēšana    10
  Stādīšana    10
  Siltuma ekonomijas iespējas    10
  Tomātu audzēšana uz lauka    11
  Uzglabāšana    12
  Secinājumi    13
  Izmantotās literatūras saraksts    14
Extract

Tomāti ir visvairāk audzētā dārzeņu kultūra pasaulē. Arī mūsu ēdienkartē tomāti ieņem ievērojamu vietu. Vislielākie tomātu cienītāji ir grieķi - gadā katrs grieķis apēd vairāktomātu (126 kg), nekā latvietis visus dārzeņus kopā. Ļoti daudz tomātu apēd arī portugāļi, itāļi un spāņi. Tomēr arī Latvijā tomāti ir cieņā, to gada patēriņš uz vienu iedzīvotāju ir 11,6 kg. Vislielākie tomātu ražotāji Eiropā ir Itālija, Spānija un Grieķija.
Īsti nav skaidrs, kā tomāti ir nokļuvuši Eiropā. Mēdz stāstīt, ka Spānijas bīskaps atveda tos uz Sevilju no Peru. Citas leģendas vēstī par jezuītu mūkiem, kas nogādāja tos uz Itāliju no Meksikas. Trešie min Kolumba vārdu. Lai nu kā, bet pirmie tomāti bija dzeltenā krāsā un ķiršu lielumā. Tajos laikos tomātus uzskatīja par afrodiziākiem (mīlas līdzekļiem) un tāpēc dažādās valodās sauca par mīlas āboliem (pomme d’amour). Mūsdienās vārds „tomāti” acīmredzot ir cēlies no acteku vārda „tomatl”. Labu laiku tomātus Eiropā audzēja kā dekoratīvus augus gan grezno lapu, gan augļu dēļ. Kādreiz sarkanos augļus pat uzskatīja par indīgiem.[1]
Tomāti ir ievērojams minerālvielu un vitamīnu (īpaši A un C) avots. Tie satur ap 5 - 7 % sausnas (lielāks sausnas daudzums ir raksturīgs pārstrādājamiem tomātiem), 2,6 - 4,2 % šķīstošu cukuru (pārsvarā glikozi, fruktozi, saharozi un rafinozi), 0,4 - 0,7 % organisko skābju, 0,12 - 0,26 % pektīnu. Tomātos ir 0,5 - 0,7 % minerālvielu, galvenokārt tie ir kālija, nātrija, kalcija, magnija, dzelzs, fosfora un sēra sāļi. Tomāti satur 180 - 430 mgl-1 C vitamīna, 5 - 20 mgl-1 karotīna, kā arī B3, PP un K vitamīnus. Visvairāk karotīna ir oranžos augļos. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register