-
Uzturs tiem, kam pāri sešdesmit
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 1 | |
1. | Vispārīgi norādījumi par senioru uzturu | 3 |
1.1. | Uztura olbaltumi | 3 |
1.2. | Uztura tauki | 3 |
1.3. | Uztura ogļhidrāti | 4 |
1.4. | Balastvielas | 4 |
1.5. | Minerālvielas | 4 |
1.6. | Vitamīni | 4 |
1.7. | Alkohols | 5 |
2. | Ikdienas uzturs veciem cilvēkiem | 5 |
2.1. | olbaltumvielas un tauki | 6 |
2.2. | Piens un piena produkti | 7 |
2.3. | Ūdens | 7 |
2.4. | Produktu kaitīgā ietekme uz organismu | 8 |
2.5. | Ģimenes ārsta apmeklēšana | 8 |
2.6. | Rūpējieties par mājās gatavotā uztura drošumu! | 9 |
Izmantotā literatūra | 10 |
Produktu kaitīgā ietekme uz organismu
Vārāmais sāls ir galvenais nātrija avots cilvēka uzturā. Tomēr pārmērīga sāls lietošana uzturā nav veselīga, jo var ierosināt asinsspiediena paaugstināšanos un papildus slodzi nieru darbībai. 5
Cilvēkiem pēc 60 gadiem, dienā ar uzturu vēlams uzņemt ne vairāk kā 3 gramus jeb divas trešdaļas tējkarotes sāls. Šis daudzums ietver ne tikai to sāli, ko Jūs pieberat ēdienam tā gatavošanas
laikā, bet arī to sāls daudzumu, kas ir maizē, sierā, gaļas izstrādājumos, u.c.
Sāls patēriņu uzturā var samazināt, lietojot mazāk sāļo uzkodu – desas, cīsiņus, gaļas un zivju konservus, sālītu un kūpinātu gaļu un zivis, sālītus dārzeņu konservus, sausās zupas, buljona kubiņus.
Nepārsāliet ēdienus! Izvairieties no sāls pievienošanas, gatavojot ēdienu. Ja nepieciešams, labāk uzkaisiet sāli gatavam ēdienam, tomēr labāk centieties no tā izvairīties. Daudzi ir pieraduši ēst sāļu
ēdienu, taču tad pazūd ēdiena garšas nianses. Lietojot mazāk sāls Jūs labāk izjutīsiet ēdiena dabisko garšu. Mēģiniet uzlabot ēdiena garšu ar svaigiem vai kaltētiem, garšaugiem un garšvielām,
ķiplokiem, sīpoliem, dzērveņu, cidoniju vai citronu sulu.
Alkoholisko dzērienu iedarbība uz organismu atkarībā no dzēriena daudzuma un kvalitātes var būt plaša – no ēstgribu rosinošas līdz kaitējošai. Pārmērīga alkoholisko dzērienu lietošana var izraisīt
dažādu orgānu – smadzeņu, nervu, aknu, sirds, gremošanas orgānu, aizkuņģa dziedzera funkciju traucējumus. Alkoholiskie dzērieni satur arī daudz lieku kaloriju.
Lietojot alkoholu, ievērojiet mērenību un kvalitāti. Nav ieteicams dienā lietot vairāk kā vienu pudeli alus (500 ml) vai glāzi sarkanvīna (250 ml) vai mazo glāzīti (40 ml) kāda stipra alkoholiska dzēriena (balzama, brendija, konjaka, degvīna utml.).
…
Gandrīz visās pasaules valstīs pieaug 60 gadus vecu un vecāku cilvēku skaits un īpatsvars, un šī vispasaules tendence turpinās. Sagaidāms, ka līdz 2050. gadam 65 gadus vecu un vecāku cilvēku skaits ES palielināsies par 70%, savukārt vairāk nekā 80 gadus vecu iedzīvotāju skaits – par 170%. Tāpēc svarīgākais uzdevums būs veicināt veselīgas un aktīvas vecumdienas Eiropas iedzīvotājiem. Pasaules Veselības organizācijasieteiktais vecu cilvēku iedalījums ir sekojošs: paveci cilvēki - 61 - 75 gadi; veci cilvēki - 76 - 90 gadi; ļoti veci cilvēki - vairāk par 90 gadiem. Centieni nodrošināt vecus cilvēkus ar pienācīgu uzturu ir pakļauti daudzām praktiskām problēmām. Pirmkārt, vecu cilvēku uztura prasības nav pietiekami izskaidrotas. Tā kā līdz ar vecumu samazinās beztauku ķermeņa masa un palēninās pamatvielmaiņa, veciem cilvēkiem nepieciešamajam enerģijas daudzumam arī ir jābūt samazinātam. Novecošanas process ietekmē arī citas uzturvielu vajadzības. Lai gan dažas uzturvielas ir vajadzīgas mazākā daudzumā, pēc citām svarīgām uzturvielām prasības vecumā var pieaugt. Daudzas slimības, no kā cieš gados veci cilvēki, ir uztura faktoru rezultāts un daži no tiem organismu ietekmē jau kopš agras bērnības. Šie faktori pastiprina tās izmaiņas, kas ir dabiski sastopamas novecošanas procesā. Deģeneratīvās slimības - tādas kā kardiovaskulārās un cerebrovaskulārās slimības, cukura diabēts, osteoporoze un vēzis, kas ir visvairāk sastopamās slimības vecu cilvēku vidū - tās visas ietekmē uzturs. Tiklīdz organisms sasniedz fizioloģisko briedumu, katabolisma un deģeneratīvo izmaiņu ātrums kļūst lielāks par šūnu reģenerācijas ātrumu. Sekojošais šūnu zudums izraisa dažādu pakāpju efektivitātes samazināšanos un vājina orgānu funkcijas. Novecošana ir izteikta ar progresējošu ķermeņa masas zudumu, kā arī ar izmaiņām lielākajā daļā ķermeņa sistēmu.
- Izgulējumi un kā ar tiem cīnīties
- Uzturs tiem, kam pāri sešdesmit
-
Uzturs un diēta ir svara vērotāji
Research Papers25 Cooking, Food Processing, Anatomy, Medicine and Hygiene
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Izgulējumi un kā ar tiem cīnīties
Research Papers for university6
-
Uzturs un diēta ir svara vērotāji
Research Papers for university25
-
Ģimenes uzturs
Research Papers for university37
-
Vidusskolēnu zināšanas par veselīgu uzturu un attieksme pret to
Research Papers for university32
-
Veselīgs uzturs
Research Papers for university5