Uzturs ir viss, ko cilvēks ēd, lai augtu, attīstītos, varētu veikt savus darba pienākumus un būtu vesels. Uzturs piegādā cilvēka organismam vielas, kuras tiek izmantotas ķermeņa šūnu veidošanai jeb ķermeņa būvēšanai un enerģijas ražošanai. Ar uzturu organismā nonāk arī vielas, kuras veicina enerģijas ražošanu. Enerģiju cilvēks saņem ar uzturvielām: olbaltumvielām, ogļhidrātiem, taukiem, minerālvielām.Uzturvielu izmantošanu enerģijas ieguvei veicina vitamīni un minerālvielas.
Pētījuma tēma ir aktuāla, jo tieši pusaudžu gados veselīgs uzturs ir ļoti būtisks, jo notiek strauja organisma attīstība, noregulējas vielamiņas procesi, kā arī šī cilvēku grupa ir pakļauta vislielākajam riskam pievēršoties neveslīgiem našķiem, neveselīga uztura ievērošanai, jo izpratne par veselību un tās nozīme pusaudžu vidū ne reti nav prioritāte, par kuru uztraukties, kā arī plašais piedāvājumu sortiments veikalos (saldināti dzērieni, šokolādes, čipši u.c. produkti) ir vērsts uz bērnu un jauniešu patērētāju grupām. Veselīga uztura paradumi nodrošinās pusaudža organismu ar neaizstājamām uzturvielām, kas nepieciešamas augšanai, attīstībai un enerģijai, kā arī ēšanas paradumi, kas apgūti bērnībā un pusaudža gados, saglabājas arī turpmākajā dzīvē. Ir svarīgi attīstīt ēšanas paradumus, kultūru un prasmes, tā veicinot izpratni par veselīgu uzturu, kam ir nozīme veselības nodrošināšanai visa mūža garumā. Tādēļ autores uzskata, ka šīs problēmas aktualitāte ir ļoti izteikta mūsu sabiedrībā. …