1.5. Uzturs
Ar uzturu var visātrākā veidā tieši ietekmēt veselību. Pārtiku lieto katru dienu, un, iepazīstot pārtikas produktu medicīniskās un uztura vērtības, ir iespējams ārstēt slimības un nostiprināt veselību.
Uztura pamatsastāvdaļas – olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti. Olbaltumvielas veido ķermeņa audus, un tām ir liela nozīme ķermeņa augšanas un bojājumu dziedēšanas procesos. Olbaltumvielas dalās divās daļās – pilnvērtīgas olbaltumvielas, kas galvenokārt ir atrodamas dzīvnieku valsts produktos, un nepilnvērtīgas olbaltumvielas. Pilnvērtīgas olbaltumvielas ir atrodamas gaļā, zivīs, olās, pienā, jogurtā, sierā un sojā. Nepilnvērtīgas olbaltumvielas ir riekstos, sēklās, pākšaugos un graudos, un tās ir jāapvieno, lai iegūtu pilnvērtīgas olbaltumvielas.
Ļoti svarīgs ir pareizs ēšanas režīms, cilvēkam jācenšas ēst vienā un tai pašā laikā. Vajadzētu atturēties no ēšanas pirms gulētiešanas, tāpat uzturā mazāk būtu jālieto kafija. Vēlams pieturēties pie dalītā uztura principiem. Uztura speciālisti iesaka dzert šķidrumu 40-50 minūtes pirms ēšanas, bet ēšanas laikā – neuzdzert. Pēc 50 minūtēm var dzert.
…