-
Veselīgs uzturs
Research Papers11 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
Nr. | Chapter | Page. |
1. | Ievads | 3 |
2. | Uztura vērtība | 4 |
3. | Tauki | 5 |
4. | Ogļhidrāti | 6 |
4.1. | Šķiedrvielas | 7 |
5. | Olbaltumvielas | 8 |
6. | Ūdens | 9 |
7. | Minerālvielas | 10 |
8. | Vitamīni | 12 |
9. | Uzturvielu daudzums dažādos produktos | 14 |
10. | Pareiza un veselīga uztura pamatprincipi | 15 |
11. | Veselīga uztura plāns | 17 |
12. | Secinājumi | 19 |
Par racionālu jeb fizioloģisku uzturu sauc uzturlīdzekļu kopumu, kas nepieciešams normālām dzīvības norisēm cilvēka organismā. Uzturs vajadzīgs normālai cilvēka augšanai un attīstībai, tas var būtiski ietekmēt organisma spējas pretoties slimībām, sekmēt organisma piemērošanos dažādām ārējās vides un cilvēka iekšējās vides pārmaiņām, var ietekmēt cilvēka radošo aktivitāti un mūža ilgumu. Racionālam uzturam ir liela nozīme cilvēka veselības saglabāšanā un slimību profilaksē. Uzņemtā uztura pārstrādāšana un asimilācija ir viena no galvenajām cilvēka fizioloģiskajām funkcijām. Uzturs cilvēka organismā tiek pakļauts dažādām bioloģiskām pārvērtībām un pārveidots tā, lai organisms no tā iegūtu dzīvības procesiem nepieciešamās vielas un enerģiju. Gremošanas traktā fermentu ietekmē uzturs sašķeļas līdz vienkāršākiem savienojumiem, zarnās uzsūcas, iekļūst asinīs un tiek izmantots audu un orgānu šūnu sastāvdaļu uzbūvei un atjaunošanai, organisma masas palielināšanai.
Svarīgākās uzturvielas ir tauki, ogļhidrāti un olbaltumvielas. Uzturā vēl vajadzīgas arī minerālvielas, vitamīni un ūdens, kas nepieciešams ikvienai organisma šūnai, tās vielmaiņai un kas palīdz organismam atbrīvoties no kaitīgiem vielmaiņas produktiem. Organisma uzbūvei tiek izmantots 63—70% ūdens, 22% olbv., 10% tauku, 3—5% minerālvielu. Uzturs nodrošina cilvēka organismu ar dzīvības norisēm nepieciešamo enerģiju.
Pārtikas produktu izskata un kvalitātes uzlabošanai, uzglabāšanas iespēju palielināšanai izmanto īpašas pārtikas piedevas, pie kurām pieder antioksidanti, emulgatori, smaržvielas, krāsvielas, konservējošās vielas, iebiezinātāji u.c.…
1. Ievads......................................................................................................3 2. Uztura vērtība.........................................................................................4 3. Tauki.................................... ..................................................................5 4. Ogļhidrāti................................................................................................6 4.1. Šķiedrvielas.........................................................................................7 5. Olbaltumvielas........................................................................................8 6. Ūdens................................... ..................................................................9 7. Minerālvielas........................................................................................10 8. Vitamīni................................................................................................12 9. Uzturvielu daudzums dažādos produktos.............................................14 10. Pareiza un veselīga uztura pamatprincipi...........................................15 11. Veselīga uztura plāns..........................................................................17 12. Secinājumi......... ...................................... .........................................19 13. Izmantotā literatūra... ...................................... ..................................20
- Skolēnu veselīgs dzīvesveids
- Uzturs
-
Veselīgs uzturs
Research Papers11 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Skolēnu veselīgs dzīvesveids
Research Papers for secondary school13
-
Uzturs
Research Papers for secondary school14
-
Veselīgs uzturs un skolēnu ēdināšana vidusskolā
Research Papers for secondary school48
Evaluated! -
II tipa cukura diabēta uzturs
Research Papers for secondary school6
-
Veselīgs uzturs
Research Papers for secondary school8