-
Veselīgs uzturs
Research Papers8 Cooking, Food Processing, Anatomy, Medicine and Hygiene
Nr. | Chapter | Page. |
Uzturs | 3 | |
Uztura piramīda | 5 | |
Maize bagātīgi satur | 6 | |
Veselīga uztura pamata | 6 | |
Nepieciešamais enerģijas daudzums | 7 | |
Nepieciešamais kilokaloriju daudzums diennaktī | 7 | |
Uztura ietekme uz Latvijas iedzīvotāju veselību | 8 | |
Padomi, kā izvēlēties pārtikas produktus(diabētiķiem) | 9 | |
Izmantotā literatūra | 11 |
Laba veselība ir pati lielākā vērtība un šo patiesību, manuprāt, neviens neapšaubīs. Par tās saglabāšanu sevišķi domājam pēdējo gadu laikā, kad medicīnas sistēmai ir daudz kas darāms, lai radītu mūsos apziņu, ka slimības gadījumā saņemsim pašu labāko, ko spēj sniegt mūsdienu medicīna.
Uzturs
Uztura uzdevumi ir apgādāt organismu ar enerģiju un materiālu gan organisma audu veidošanai, gan organismā notiekošo procesu regulēšanai.
Uzturs nodrošina
Uzbūves materiālu Enerģiju
Cilvēks
Hormoniem
Augšanai un audu atjaunošanai
Fermentiem
Kauliem
Tauku rezervēm
Garīgajam darbam
Muskuļiem
Asinīm
Fiziskajam darbam
Ādu
Uzturs ir viss uzturlīdzekļu kopums, kas nepieciešams, lai cilvēks augtu, attīstītos, pastāvīgi atjaunotu darba spējas un saglabātu veselību.
Ar uzturlīdzekļiem – maizi, gaļu, saknēm, pienu, augļiem – organismā nonāk:
Olbaltumvielas,
Tauki,
Ogļhidrāti,
Vitamīni,
Minerālvielas,
Ūdens.
Uzturs, tāpat kā viss dzīvesveids, katrā cilvēkā atstāj savas iezīmes. Pareizs uzturs ir pareiza dzīvesveida sastāvdaļa. Pareizs uzturs – laba veselība, labas darbaspējas, možs garastāvoklis un garāks mūžs. Nepareizs uzturs ļoti bieži ir noguruma, vienaldzības un neuzņēmības cēlonis; nepareizs uzturs var būt arī dažādu slimību cēlonis.
Uzturs jeb barības vielas ir nepieciešamas normālu dzīvības procesu uzturēšanai organismā. Uzturs ir organisma enerģijas avots, kas nodrošina fizisko aktivitāti un organisma iekšējo orgānu funkcijas. Tam ir jābūt pilnvērtīgam - katru dienu jāēd graudaugu produkti kā maize, piena produkti, olas, jāuzņem vitamīni un minerālvielas no augļiem un dārzeņiem, zivis un gaļa. Šie produkti ir jāuzņem pienācīgā daudzumā, veidā un laikā. Ļoti būtiski ir ievērot noteiktas šo uzturvielu proporcijas, piemēram, uzturs nedrīkst sastāvēt no olbaltumvielām vien. Veselīgs uzturs nodrošina pareizu organisma attīstību, veicina augstas darbaspējas un labu pašsajūtu.
Uzturam jānodrošina cilvēks ar dzīvības procesiem nepieciešamo enerģiju, taču ļoti svarīgs ir uztura sastāvs – tajā jābūt visām nepieciešamajām uzturvielām, turklāt tām jābūt noteiktās attiecībās un katru dienu tās jāuzņem noteiktā daudzumā. No uztura sastāva ir atkarīga tā ietekme uz nervu, sirds un asinsvadu, gremošanas sistēmu, uz organismu spēju pretoties infekcijām. Nepieciešamo enerģijas un uzturvielu daudzumu noteic uztura normas. Tām atbilstošu ēdienkarti var sastādīt, ja zina katra pārtikas produkta ķīmisko sastāvu un enerģētisko vērtību.
Nav dabiska uztur produkta, kas saturētu visas organismam vajadzīgās uzturvielas, tāpēc jāēd iespējami daudzveidīgi produkti. Pēc sastāva izšķir jaukto uzturu (sastāv no dzīvnieku un augu valsts produktiem), veģetāro uzturu (ietilpst tikai augu valsts produktu) un laktoveģetāro uzturu (sastāv no augu valsts produktiem, piena un piena produktiem, olām).…
Nedaudz par veselīgu uzturu ne tikai veselīgiem cilvēkiem, bet arī īpaši atsevišķa tabula cilvēkiem ar diabētu!
-
Veselīgs uzturs
Research Papers8 Cooking, Food Processing, Anatomy, Medicine and Hygiene
-
Veselīgs uzturs
Research Papers20 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
- Veselīgs uzturs un skolēnu ēdināšana vidusskolā
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Veselīgs uzturs un skolēnu ēdināšana vidusskolā
Research Papers for secondary school48
Evaluated! -
Veselīgs uzturs
Research Papers for secondary school3
-
Veselīgs uzturs
Research Papers for secondary school15
Evaluated! -
Diēta un veselīgs uzturs
Research Papers for secondary school12
-
Kāpēc cilvēki mirst jauni? Nepilnvērtīgs uzturs vai adipozitāte?
Research Papers for secondary school30
Evaluated!