Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:682572
 
Evaluation:
Published: 30.03.2016.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 24 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Anotācija    3
  Annotation    4
  Ievads    5
1.  Zoba uzbūve un sastāvs    6
1.1.  Zoba uzbūve    6
1.2.  Zoba ķīmiskais sastāvs    8
1.3.  Zobu sairšana un slimības    8
2.  Dažādu vides faktoru ietekmes noteikšana uz zoba sastāvu    10
2.1.  Vielas, kuras ietilpst dažādu šķīdumu sastāvā, un to ietekme uz zoba sastāvu    10
2.2.  Šķīdumu pagatavošana    12
2.3.  Kalcija daudzuma noteikšana zoba emaljā    13
2.4.  Zobu ārējās izmaiņas    16
2.5.  Skolēnu zināšanu par dažādu vielu ietekmi uz zoba emalju noskaidrošana    17
2.6.  Kalcija satura un ārējo izmaiņu kinētika    19
3.  Sacinājumi    22
  Pielikums    24
  Izmantotās literatūras saraksts    26
Extract

3. Secinājumi
Pēc paveiktā pētījuma, mēs konstatējām, ka ievērojamas zoba ārējās izmaiņas notikušas Coca-Colas, mēlnās tējas un šķīstošās kafijas šķīdumu iedarbības rezultātā. Pārbaudot kalcija saturu zoba emaljā, vissliktākos rezultātus uzrādīja citronu sulas, Coca-Cola dzēriena, zobu pastas šķīdumi.
Izejot no tā, ka šāls šķīdumā ievērojamas ārējās izmaiņas nenovērojām un jonu daudzums kalcijā samazinājās minimāli, var izdarīt secinājumus, ka vārāmais sāls (NaCl) nenodara ievērojamus bojājumus zoba emaljai.
Cukura šķīdums neizraisīja tik postošu ietekmi uz zobu veselību (gan ārējās izmaiņas, gan kalcija satura izmaiņas bija pavisam minimālas), tāpēc ka eksperiments veidots ārpus mutes dobuma. Baktērijas, kas atrodas mutes dobumā, no cukura ražo skābi. Ja tās skābums (pH) ir mazāks par 5,5 sākas zoba demineralizācija – kalcijs un fosfors atstāj zobu.
Pēc zoba ievietošanas citrona sulas šķīdumā, uz tā izveidojās baltas krāsas aplikums. Zoba struktūra sāka sairt, un visvairāk samazinājās kalcija daudzums.
Ievērojamas ārējās izmaiņas, līdzīgi kā ievietojot Coca-Colas šķīdumā, uzrādīja arī pārtikas krāsvielas – brūnais cukurs un karmazīns, bet uz kalcija satura izmaiņām zoba emaljā, postošu darbību veic ortofosforskābe, kura spēj izskalot kalciju no kaulaudiem.
Zobs, ievietots melnās tējas šķīdumā, ieguva brūnganu nokrāsu tearubigīna un teaflavīna pigmentu dēļ, bet kalcija saturs praktiski palika nemainīgs.
Lielākas izmaiņas zoba ārējā izskatā notika šķīstošās kafijas iedarbības rezultātā, kas var būt saistīts ar kafijas un ferulskābēm, bet kalcija satura izmaiņas bija niecīgas.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register