Research Papers
Sciences
Anatomy, Medicine and Hygiene
Vingrinājumu, fitnesa un veselības pamatprincipi-
Vingrinājumu, fitnesa un veselības pamatprincipi
Nr. | Chapter | Page. |
1. | FIZISKO VINGRINĀJUMU IETEKME UZ CILVĒKA ORGANISMU | 5 |
1.1. | Aerobo treniņu ietekme uz kardiorespiratoro sistēmu | 5 |
1.2. | Fiziskas slodzes īstermiņa un ilgtermiņa ietekme uz arteriālo asinsspiedienu | 5 |
1.3. | Asins uzkrāšanās ekstremitātēs treniņa beigās | 6 |
1.4. | Fizisko vingrinājumu ietekme uz kauliem un locītavām | 6 |
1.5. | Aizkavētas sākuma muskuļu sāpes | 7 |
1.6. | Tulītēja un ilgtermiņa dažādās fiziskās slodzes ietekme uz muskuļiem | 8 |
1.7. | Vingrinājumi stājas uzlabošanai | 9 |
FIZISKĀS SAGATAVOTĪBAS ELEMENTI | 9 | |
1.8. | Fiziskās sagatavotības (fitnesa) elementi veselības veicināšanai | 9 |
1.9. | Fiziskās sagatavotības (fitnesa) elementi darbspējas palielināšanai | 11 |
1.10. | Ar veselību un fizisku sagatavotību saistītie faktori | 11 |
TRENIŅU PROGRAMMAS VEIDOŠANAS PRINCIPI | 12 | |
1.11. | Trenēšanas principu ietekme uz organismu | 12 |
1.12. | FITT princips | 12 |
1.13. | Treniņu programmas veidošanas, realizēšanas un pielāgošanas principi | 13 |
1.14. | Mērķu noteikšana un adaptācija saskaņā ar SMART principiem | 14 |
KONTRINDIKĀCIJAS TRENIŅIEM UN DROŠĪBAS APSVĒRUMI NOTEIKTĀM GRUPAM | 15 | |
1.15. | Kontrindikācijas un drošības apsvērumi darbā ar senioriem | 15 |
1.16. | Kontrindikācijas un drošības apsvērumi pirms grūtniecības, grūtniecības laikā un pēc grūtniecības | 16 |
1.17. | Kontrindikācijas un drošības apsvērumi darbā ar jauniem cilvēkiem | 16 |
2. | DROŠIE TRENIŅA INTENSITĀTES PĀRRAUDĪZBAS METODES | 17 |
2.1. | Fiziskās slodzes intensitātes pārraudzības metožu priekšrocības, trūkumi un ierobežojumi | 17 |
3. | FIZISKĀS AKTIVITĀTES VEISELĪBAS VEICINĀŠANAI | 18 |
3.1. | Fizisko aktivitāšu pozītīva ietekme uz veselības stāvokli | 18 |
3.2. | Fizisko vingrinājumu ietekmē uz dažādu slimību simptomiem | 18 |
4. | VESELĪGA UZTURA PRINCIPI | 20 |
4.1. | Nacionālais uztura modelis | 20 |
4.2. | Veselīga uztura pamatprincipi | 20 |
4.3. | Pieteikama šķidruma apjoma uzņemšanas svarīgums | 22 |
4.4. | Trenera un uztura speciālista profesionālas kompetences atšķirības sniedzot uztura rekomendācijas | 23 |
4.5. | Pamata uzturvielu enerģijas avota funkcija pie fiziskām slodzēm | 23 |
4.6. | Pamata uzturvielu avoti | 24 |
4.7. | Pārtikas enerģetiska vērtība un diennakts enerģijas uzņemšanas daudzuma rekomendācijas | 24 |
INFORMATĪVO AVOTU SARAKSTS | 26 |
4.6. Pamata uzturvielu avoti
Olbaltumvielas ir svarīgākā organisma sastāvdaļa, kas veic dažādas dzīvībai nepieciešamas funkcijas. Olbaltumvielas vajadzīgas plastiskajiem procesiem, kas saistīti ar augšanu, attīstību, organisma šūnu un audu atjaunošanos, tās izpilda arī aizsargfunkcijas, ir fermentu un hormonu struktūrkomponenti. Olbaltumvielas var tikt izmantotas arī kā enerģijas avots, bet tas notiek tikai tad, ja uzturā trūkst ogļhidrāti un tauki vai ir liels enerģijas patēriņš.
Olbaltumvielas tiek uzņemtas ar dzīvnieku un augu valsts uzturlīdzekļiem. Svarīgākie dzīvnieku olbaltumvielu avoti ir liesa gaļa un zivis, olas, liesi piena produkti vai piena produkti ar samazinātu tauku daudzumu (siers, piens, jogurts, biezpiens, kefīrs u.c.). Augu olbaltumvielu avoti ir pākšaugi, rieksti, sēklas un pilngraudaugu produkti.
Ogļhidrāti pārtikā ir gan vienkāršo cukuru veidā, piemēram, medū, galda cukurā un saldumos, gan cietes jeb salikto ogļhidrātu veidā – maizē, rīsos, griķos, kartupeļos un burkānos. Organisms tos pārveido glikozē, kas ir galvenais „ātrās” enerģijas avots. Galvenie glikozes patērētāji organismā ir nervu sistēma un asins šūnas.
Organismam nepieciešams uzturēt pastāvīgu glikozes līmeni asinīs, lai ārkārtas situācijās būtu pieejams enerģijas avots. Galvenais ogļhidrātu uzdevums ir nodrošināt organismu ar enerģiju, un apmēram puse no visa dienā nepieciešamā enerģijas daudzuma jāsaņem ar ogļhidrātiem. 1g ogļhidrātu dod 4 kcal jeb 16,7 kJ. Vidēji dienā pieaugušam cilvēkam ar uzturu jāuzņem 280 - 300g ogļhidrātu, atkarībā no fiziskās slodzes un cilvēka ķermeņa masas.
Tauki organismā galvenokārt ir enerģijas avots, taču tie ietilpst arī citoplazmas un šūnapvalka sastāvā. Bez tam organismā ir tauku rezerves, kas sakopotas taukaudos zem ādas, ap iekšējiem orgāniem un citur. Rezerves tauku daudzums zemādas taukaudos mainās atkarībā no uztura, vecuma un citiem faktoriem. Tauki ir daudz koncentrētāks enerģijas avots par ogļhidrātiem vai olbaltumvielām - 1g tauku dod 9 kcal jeb 37,7 kJ.
…
Fizisko vingrinājumu ietekme uz cilvēka ķermeni, fiziskās sagatavotības elementi, treniņu programmas veidošanas principi, veselīga uztura principi.
- Ieskats aktuālajā veselības problēmā - smēķēšana
- Veselības izglītība
- Vingrinājumu, fitnesa un veselības pamatprincipi
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Veselības izglītība
Research Papers for secondary school10
Evaluated! -
Ieskats aktuālajā veselības problēmā - smēķēšana
Research Papers for secondary school11
-
Veselības traucējumu dinamika Černobiļas avārijas seku likvidētājiem vēlīnā periodā pēc darba piesārņotajā vidē
Research Papers for secondary school34
-
Veselības traucējumi, kuri saistīti ar datora lietošanu
Research Papers for secondary school22
Evaluated! -
Balsta un kustību sistēma un tās orgānu slimības
Research Papers for secondary school7