Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:297340
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.12.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Ievads    3
2.  Vitamīni    4
3.  Svarīgākie vitamīni    5
  A vitamīns – retinols    5
  B1 vitamīns – tiamīns    6
  C vitamīns – askorbīnskābe    6
  D vitamīns – kalciferols    7
  H vitamīns – biotīns    8
  Holīns    9
  K vitamīns – filohinons    10
4.  Vitamīni veģetārā uzturā    11
5.  Neatņemamas veselīga uztura sastāvdaļas    12
6.  Nobeigums    13
7.  izmantotā literatūra    14
Extract

Nepieciešamība pēc vitamīniem mainās atkarībā no vecuma, fizioloģiskā stāvokļa un veselības, darba, klimatiskajiem un daudziem citiem apstākļiem. Vitamīni darbojas optimāli tikai tad, ja pārējās uzturvielas ir nepieciešamā daudzumā. Mūsdienās atsevišķu vitamīnu deficītu sastop reti, daudz biežāk vienlaicīgi vērojami vairāku vitamīnu maiņas traucējumi – polihipovitaminoze. Hipovitaminožu problēma ir visaktuālākā, jo to izcelsme ir atkarīga no daudziem apstākļiem. Te jāmin sezonas svārstības uzturlīdzekļu vitamīnu daudzumā, uzturlīdzekļu glabāšanas un tehnoloģiskās apstrādes nepilnības, aplami uztura ieradumi, svaigu augļu un dārzeņu piegādes grūtības u.c. Jāņem vērā arī vitamīnu uzsūkšanās un izmantošanas procesu traucējumi organismā, uztura sastāvdaļu nelīdzsvarotas attiecības, slimības. Tāpēc savā darbā apskatīšu svarīgākos vitamīnus, to ietekmi uz organismu, un kuros produktos tie atrodas. Kā arī kādi vitamīni ir veģetārā uzturā un kādas vēl ir neatņemamas veselīga uztura sastāvdaļas.
Par vitamīniem sauc tādus organiskas dabas mazmolekulārus savienojumus, kurus cilvēka organisms nesintezē, bet gan uzņem ar uzturu. Vitamīniem nav enerģētisku vai plastisku īpašību, mazās devās tie darbojas bioloģiski.
Vitamīni veidojas biosintēzē augu šūnās un audos. Vairākums no tiem ir saistīti ar olbaltumvielu nesējiem. Vitamīniem ir ļoti liela nozīme galveno barības vielu pilnīgā ekonomiskā un pareizā izmantošanā, kuras laikā barības organiskās vielas atbrīvo nepieciešamo enerģiju.
Ja vitamīnu nepietiek, sākas smagi traucējumi. Vitamīnu nepietiekamības slēptajām formām nav kādas ārējas izpausmes un simptomu, taču tās negatīvi ietekmē darbaspējas, organisma vispārējo tonusu un tā noturību pret dažādiem nelabvēlīgiem faktoriem. Ieilgst atveseļošanās periods pēc pārciestām slimībām, un ir iespējami dažādi sarežģījumi.
Vitamīnus klasificē pēc to spējas izšķīst ūdenī un taukos, tāpēc tos iedala divās lielās grupās - ūdenī šķīstošajos un taukos šķīstošajos.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1120391
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register