TAUKI
Tauki organismā galvenokārt ir enerģijas avots, taču tie ietilpst arī citoplazmas un šūnapvalka sastāvā. Bez tam organismā ir tauku rezerves, kas sakopotas taukaudos zem ādas, ap iekšējiem orgāniem un citur. Rezerves tauku daudzums zemādas taukaudos mainās atkarībā no uztura, vecuma un citiem faktoriem Tauki pasargā organismu no atdzišanas un amortizē iekšējos orgānus. Savukārt uzturā tauki uzlabo ēdiena garšu un rada sāta sajūtu.
Tauki ir daudz koncentrētāks enerģijas avots par ogļhidrātiem vai olbaltumvielām - 1g tauku dod 9 kcal jeb 37,7 kJ. Taukus cilvēks saņem ar dzīvnieku un augu valsts uzturlīdzekļiem, turklāt tie veidojas organismā arī no ogļhidrātiem. Parasti uzturā tiek lietoti augu, dzīvnieku un pārveidotie augu tauki kā margarīns. Tie var būt redzamā veidā (eļļas, sviests, dzīvnieku tauki) un neredzamā veidā (pienā, sierā, krējumā, gaļā, zivīs, šokolādē, saldumos). Ieteicamais tauku daudzums dienā ir ne vairāk kā 30% no kopējā uzņemtās enerģijas daudzuma.
(http://www.vm.gov.lv/?id=239&sa=117&top=117&lang=&large=)
Aprēķini:
Man dienā nepieciešamo tauku daudzums: 55g
Secinājumi:
Mans dienas nepieciešamo tauku daudzums šajā dienas ēdienkartē ir pārsniegts 1,7 reizes, tas ir, par 39,145 gramiem vairāk par vidējo nepieciešamo tauku daudzumu.
Lai nezuņemtu tik daudz tauku, ēdienkartē būtu vēlams nelietot daudz ceptu produktu, kefīru un eļļu saturošus produktus – avokado, olīvas. Tā kā mans ikdienas ritms skolā un darbā ir aktīvs – nav sēdošs darbs, lielāks tauku daudzums organismā dod enerģiju un siltumu, kas neuzkrājas, bet tiek izmantots dienas gaitā.
…