Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
14,20 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:512576
 
Author:
Evaluation:
Published: 12.09.2019.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 12 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Rotaļas/Spēles    3
  Dziesmas    6
  Mīklas    9
  Sakāmvārdi    11
  Ticējumi    12
  Tradīcijas    14
  Dainas    16
  Anekdote    18
  Raksturīgākie ēdieni    19
  Telpu rotājumi    20
  Izmantotā literatūra    21
Extract

Raksturīgākie ēdieni
Miķeļi ir visbagātākie svētki, jo tikko novākta raža. Galdu klāj gardiem ēdieniem, bet go-da vietā ir liels rudzu maizes klaips ar Jumja zīmi.
Galdautu Miķeļdienas svētku galdam izvēlas baltu vai dzeltenu. Var klāt arī nebalināta lina galdautu. Galdu rotā nelieliem labības kūlīšiem, vārpu vainagiem, pīlādžu zariem. Augļus var novietot tieši uz galda, apakšā paliekot rudens lapas, vai arī pītos groziņus. Vāzē var ielikt rudens ziedus – asteres, dālijas, miķelītes.
Miķeļos galdā liek dažādus plāceņus, svaigas gaļas ēdienus ar dārzeņu piedevām, brandžu vai pupstus (zirņi vai pupas, novārīti ar visām pākstīm), pladas (rupjas rudzu maizes plācenīši; ar pirkstu iespieda bedrītes sviestam, pāri pārlika krējumu), alu. Kauj cūkas, jērus, gaiļus. Vāra arī zupu no aitas galvas, kuņģa, zarnām, plaušām un kartupeļiem.

Rupjais rudzu rausis.
No rupjas rudzu maizes izveido apmēram 2 cm biezu un 20 cm garu mīklas kārtu. Virsū liek smalki sagrieztu žāvētu speķi, sasmalcinātus sīpolus, pārkaisa piparus. Pildījumu pārklāj ar otru mīklas kārtu, tā izveidojot mazu kukulīti. To nolīdzina, ar pirkstiem iespiež sānu rievas un cep maizes krāsnī apmēram 45 min. Ēd karstu vai aukstu. Dažos apvidos speķa vietā liek veselu notī-rītu siļķi.

Pladas.
No raudzētas rupju rudzu miltu mīklas veido apaļus vai ovālus plācenīšus. Virsū liek sviesta pi-ciņas vai speķa gabaliņus. Cep mērenā siltumā.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register