-
Zefīra ražošana un tā dzīves cikla ietekme uz vidi
Samples12 Environmental Protection, Chemistry, Cooking, Food Processing
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 4 | |
1. | Produkta vispārīgs apraksts | 5 |
2. | Zefīra ražošana | 6 |
2.1. | Zefīru iedalījums un izgatavošanas veidi | 9 |
2.2. | Produkta sastāvs uz 100 gramiem | 10 |
2.3. | Zefīra organoleptiskie rādītāji | 11 |
2.4. | Tehnoloģiskās ražošanas shēma | 12 |
2.5. | Blīvuma noteikšana zefīram | 13 |
2.6. | Izstrādājuma gabalu skaita noteikšana | 13 |
2.7. | Skābuma noteikšana titrējot | 14 |
2.8. | Mitruma noteikšana | 14 |
2.9. | Fēlingu metode reducējošo vielu noteikšanai | 15 |
3. | Ietekmes uz vidi novērtējums | 16 |
3.1. | MET matrica | 16 |
3.2. | Elektroenerģija | 16 |
3.3. | Ķīmiskās vielas un izejmateriāli | 16 |
3.4. | Emisija gaisā un tās ietekme uz vidi | 17 |
3.5. | Emisija ūdenī | 17 |
3.6. | Augsnes aizsardzība | 17 |
3.7. | Trokšņa emisija | 17 |
3.8. | Atkritumu veidošanās un apsaimniekošana | 18 |
4. | Normatīvie akti | 19 |
Secinājumi | 21 | |
Izmantotā literatūra | 22 |
2.9.Fēlingu metode reducējošo vielu noteikšanai
Fēlingu metodi kā ekspresmetodi izmanto ātrai reducējošo vielu noteikšanai cukura sīrupam, karameļu sīrupam, karameļu masai, karamelēm-ledenēm, karamelēm ar augļu-ogu pildījumiem, marmelādēm, zefīriem.
Analīzes gaita: iesvaru nosver uz laboratorijas svariem ar precizitāti ±0.01 gr., pārnes koniskā kolbā, ar pipeti pielej 10 mL Fēlinga 1. šķīdumu, 10 mL Fēlinga 2. šķīdumu, 10 mL destilētu ūdeni. Maisot, silda uz plītiņas, līdz uzvārās, vāra 1. minūti. Nepārtraucot vārīšanu, piepilina 3 pilienus metilēnzilo šķīdumu un, nenoņemot no plītiņas titrē ar saharozes šķīdumu līdz izzūd zilā krāsa.
Fēlinga šķīdumu titra noteikšana. Koniskā kolbā ar pipeti ielej 10 mL Fēlinga 1. šķīdumu, 10 mL Fēlinga 2. šķidumu, 10 mL destilētu ūdeni, 8,0-9,0 mL inverta standartšķīdumu- saharozi. Maisot, silda uz plītiņas, līdz uzvārās, vāra 1. minūti. Nepārtraucot vārīšanu, piepilina 3 pilienus metilēnzilo šķīdumu un, nenoņemot no plītiņas, titrē ar saharozes šķīdumu līdz izzūd zilā krāsa. Nolasa titrēšanai izlieto saharozes šķīduma daudzumu.
…
A/S „Laima” ražotais “Vaniļas zefīrs” ir ļoti zināms un iecienīts saldums, tā kā man pašam arī garšo zefīrs, tad atbilstoši darba uzdevumam nolēmu izpētīt zefīra ražošanu un tā ietekmi uz vidi. Veikalā nopērkot zefīru nevar nemaz aizdomāties kādus un cik daudz energoresursu tas prasa, kā arī, cik patiesībā liela ir ietekme uz apkārtējo vidi, lai varētu saražot parastus gardumus.
Darbā ir gramatikas kļūdas.
