Author:
Evaluation:
Published: 06.05.2021.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 1.
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 2.
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 3.
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 4.
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 5.
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 6.
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 7.
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 8.
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 9.
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 10.
  • Presentations 'Cukurs un tā ražošana', 11.
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Cukurs   
  Saharozes īpašības, izmantošana   
  Cukura iegūšana no cukurbietēm   
  Ietekme uz vidi   
  Cukura ražošanas vēsture Latvijā   
  Latvijas cukurfabrikas   
  Cukurs un veselība   
  Izmantotie informācijas avoti   
Extract

Ietekme uz vidi
Cukura izejvielu audzēšana un pārstrāde atstāj arī būtisku negatīvu ietekmi uz vidi, piemēram,
1)dabisko dzīvotņu iznīcināšana, lai ierīkotu cukurbiešu plantācijas
2) intensīva ūdens resursu izmantošana un piesārņošana ar barībasvielām
3) intensīva pesticīdu un herbicīdu lietošana
4) piesārņojums caur notekūdeņiem un gaisa piesārņojums.

Cukura ražošanas vēsture Latvijā
Latvijā 1930. gados Latvijā uzplauka cukura ražošana un tā deva liela peļņu Latvijai.
Abas Latvijas cukurfabrikas – AS "Jelgavas cukurfabrika" un AS "Liepājas cukurfabrika" – cukura ražošanu saskaņā ar ES īstenoto cukura reformu Latvijā pārtrauca 2007.gadā. Abas fabrikas, kā arī zemnieki, kas audzēja cukurbietes, kompensācijās no ES saņēma kopumā apmēram 43 miljonus eiro (tolaik 30,2 miljonus latu), taču tā bija neracionāla stratēģija, jo cukura cenas pēc tam Latvijā paaugstinājās.
Mūsdienās cukurs Latvijā netiek ražots un tiek importēts no ārzemēm.

Author's comment
Atlants