Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:158275
 
Author:
Evaluation:
Published: 21.05.2024.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Used
Time period viewed: 2021 - 2025 years
Extract

Situācijas apraksts

Kartupelis sastāv no sausnas (sausā viela, kura rodas, kad iztvaicē ūdeni no kartupeļa) un cietes. Tupenī ir vērtīgas olbaltumvielas, minerāl elementi. Latvijā apritē ir aptuveni 50-60 dažādu kartupeļu šķirņu. Kartupeļi, kuros ir daudz cietes, noder pašmāju cietes ražotājam Aloja Starkelsen, savukārt čipsu ražošanai nepieciešami kartupeļi, kuros ir augsts sausnas saturs. Piemēram, galda kartupeļos ir ap 20 % sausnas, bet čipsu kartupeļos sausnai ir jābūt vismaz 25 %. Jo vairāk sausnas kartupeļos, jo mazāk eļļas, čipsus cepot, nepieciešams, jo produkts būs veselīgāks. Tāpēc 99 % gadījumu galda kartupeļu šķirnes čipsu ražošanai neder.

Metodes apraksts

Nozīmīgākā cietes izejviela izmaksu un tās atdalīšanas ziņā ir kartupeļi. Tos attīra no zemes un citiem piemaisījumiem, pēc tam saberž, lai atbrīvotu cietes graudiņus no šūniņām, kuros tie ieslēgti. Pusšķidro masu laiž cauri sietiem, mazgājot ar ūdeni (vēlams aukstu). Cietes graudiņi iziet cauri sietiem, bet pārējā masa paliek uz tiem. Iegūto cietes pienu īpašās tvertnēs nostādina un cieti saturošie graudiņi nogulsnējas. Nostādināto ūdeni novada. Cieti mazgā vēlreiz, nostādina un atdala lieko ūdeni. Tādā veidā iegūto jēlcieti, kas satur 40 % ūdens, pārstrādā cietes sīrupā un cukurā. Daļu cietes žāvē, lai ūdens saturs nepārsniegtu 20 %. Lai iegūtu sausnu pēc skalošanas iegūto šķīdumu izlej, bet sieta saturu, kas satur 40 % ūdens žāvē, lai ūdens saturs nepārsniegtu 20%.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register