SECINĀJUMI
1. Veidojot riska novērtējuma tabulu, tika konstatēts, ka pavāra profesijai ir 25 darba drošības riski, no kuriem 9 (36%) ir novērtēti kā augsti un 9 (36%) kā katastrofāli.
2. Izskatītajos riskos ievērojamu daudzumu (32% no visiem) aizņēma traumatiskie riska faktori, no kuriem vislielāko ietekmi veidoja riski, kuri saistīti ar dažādiem virtuves mehāniskajiem rīkiem un asām iekārtām, kā arī darba ārējiem apstākļiem, piemēram, slidenu grīdu.
3. Vislielākās risku sekas pavāra profesijā ir tieši traumatisko risku faktoriem, tādēļ to mazināšanai un novēršanai praktiskie ieteikumi ir darbiniekiem vilkt pretiegriezumu un termoizolējošus cimdus, speciālus neslīdošos un prettrieciena apavus, kā arī aprīkot darba vietu ar putekļu sūcējiem slidenu virsmu novēršanai un elektroniskās plītis, lai mazinātu risku saskarties ar atklātu liesmu.
4. Tikpat ievērojams daudzums (32% no visiem) ir fizikālo risku faktoru šajā profesijā, tie ir pārsvarā saistīti ar atbilstošo darba vidi, un šo risku seku pakāpe ir vidēja, bet zemāka kā citu faktoru riskiem.
5. Fizisko risku faktori sastāda 24% no visiem apkopotajiem, un arī šajā kategorijā ir riski ar katastrofālu riska pakāpi, kas tiešā veidā ir saistīti ar smagumu celšanu un redzes un muskuļu sasprindzinājumu.
…