Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:239668
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.06.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Salizturība

Par salizturību sauc ar ūdeni piesātināta materiāla spēju izturēt daudzkārtēju sasaldēšanu un atkausēšanu bez sairšanas un stiprības ievērojamas samazināšanās pazīmes.

Ūdenim sasalstot materiāla porās, tā tilpums palielinās apmēram par 9% un rodas spiediens uz poru sieniņām. Tas izraisa materiāla sabrukšanu. Tomēr daudzos porainos materiālos ūdens aizņem tikai 90% no poru tilpuma, tāpēc sasalstot ūdenim ir brīva izplešanās telpa. Šādi materiāli tikai pēc vairākkārtējas sasaldēšanas un atkausēšanas.

Tā kā materiāliem ir neviendabīga uzbūve un arī ūdens tajos sadalīts nevienmērīgi, apmierinoša salizturība var būt materiāliem, kuros ūdens aizpilda ne vairāk kā 80% poru, t. i., tilpuma ūdensuzsūce nepārsniedz 80% no vaļējās porainības. Liela salizturība ir blīviem materiāliem, kam nav poru, vai arī materiāliem, kuriem ir neliela vaļējā porainība un kuriem ūdens sūce nepārsniedz 0.5%.
Materiālu salizturību pārbauda saldējamās kamerās, sasaldējot ar ūdeni piesātinātus paraugus -15....-17oC temperatūrā un pēc tam tos atkausējot ūdenī, kura temperatūra ir aptuveni 20oC. Materiālu atzīst par salizturīgu, ja tā paraugiem pēc noteikta sasaldēšanas un atkausēšanas ciklu skaita masa samazinājusies ne vairāk par 5% un stiprība - ne vairāk par 25%.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register