Trans taukskābes – tās rodas pārtikas produktos no trim galvenajiem avotiem:
1. Baktēriju izraisīta nepiesātināto taukskābju pārveidošanās atgremotājdzīvnieku (piemēram, govju un aitu) gremošanas orgānos (līdz ar to trans taukskābes nokļūst šo dzīvnieku taukos, gaļā un pienā);
2. Augu eļļu rūpnieciska hidrogenēšana vai sacietināšana, lai ražotu margarīnus un tauku pastas;
3. Tauku karsēšana, pārtikas produktu cepšana eļļā augstā temperatūrā.
Tauku funkcijas organismā:
· zemādas tauki nodrošina siltumizolāciju- šos taukus veido pārsvarā piesātināto taukskābju tauki
· mehāniska izolācija sevišķi jūtīgiem orgāniem- nieres, acs orbīta
· nepieciešami, lai organismā uzsūktos taukos šķīstošie vitamīni K,E,D,A
· Tauki ir nepieciešami arī tādēļ, ka tie veido enerģijas rezerves, veicina žults izstrādāšanos, kalpo par būvmateriālu šūnu membrānu un smadzeņu neironu izveidē.
Holesterīns- viens no lipīdiem
· Holesterīns ir sterols, kas tiek sintezēts aknās. No aknām holesterīns nonāk asinsritē vai izdalās ar žulti.
· Holesterīns ir šūnu membrānu struktūras elements, piedalās žultsskābju un steroīdo hormonu biosintēzē.
· Holesterīna transportā piedalās zema blīvuma lipoproteīni (ZBL), augsta blīvuma lipoproteīni (ABL).
· Novirzes plazmas lipoproteīnu metabolismā rada holesterīna un triglicerīdu koncentrācijas pieaugumu, veicinot lipīdu izgulsnēšanos asinsvadu sieniņās un aterosklerozes attīstību.
· Augsts holesterīna līmenis asinīs ir riska faktors sirds išēmiskai slimībai un perifēro asinsvadu saslimšanām.
· No holesterīna ādā veidojas D vitamīns.
· Holesterīns ir tikai dzīvnieku izcelsmes taukos.
…