-
Lietišķu viesību veidi un etiķete
Nr. | Chapter | Page. |
I. | LIETIŠĶU VIESĪBU VEIDI | 3 |
Brokastis | 3 | |
Pusdienas | 3 | |
Vakariņas | 4 | |
Pieņemšana | 4 | |
Tēja un kafija | 5 | |
Svētki dārzā un brīvā dabā | 5 | |
Klasiskie dārza svētki | 5 | |
Ēdiena gatavošana brīvā dabā | 6 | |
Pikniks | 6 | |
Peldēšanās | 6 | |
II. | LIETIŠĶO VIESĪBU ETIĶETE VIESIEM UN SAIMNIEKIEM | 7 |
Laiks un vieta | 7 | |
Viesu sagaidīšana | 7 | |
Aperitīvs | 7 | |
Vietu ieņemšana pie galda | 7 | |
Ēdienu un dzērienu piedāvājums | 9 | |
Uzvedība pie galda ar sēdvietām | 9 | |
Uzvedība pie bufetes galda | 9 | |
Tosti | 9 | |
Sarunas | 10 | |
Viesību noslēgums | 10 | |
III. | GALDA UN ĒŠANAS KULTŪRA | 12 |
IV. | PATĪKAMA UZVEDĪBA | 15 |
Izmantotā literatūra | 17 |
Neatņemama lietišķās saskarsmes sastāvdaļa ir viesības. Rīkojot lietišķas viesības vai tajās piedaloties, būtiski ir apzināties to mērķi. Salīdzinājumam – uz privātām viesībām mēs dodamies, lai pavadītu laiku kopā ar draugiem, atpūstos, relaksētos no ikdienas darba uzdevumiem, bet lietišķās viesības tiek rīkotas, lai veidotu jaunus, darbam nepieciešamus kontaktus, kā arī neformālākā atmosfērā personīgāk iepazītu savus kolēģus un darījumu partnerus. Šim mērķim ir pakārtoti gan viesību rīkošanas noteikumi, gan viesu uzvedība. Tātad – saimnieku uzdevums ir radīt apstākļus iespējami plašai un arī patīkamai komunikācijai, bet viesu uzdevums – būt patīkamiem un interesantiem sarunu biedriem. Privātās viesībās tik būtiskās ēšanas un dzeršanas tradīcijas lietišķās viesībās tiek pakārtotas savstarpējām sarunām.
Brokastis. Var tikt rīkotas darba brokastis vai svinīgās brokastis.
Darba brokastis rīko darba jautājumu apspriešanai, visbiežāk – darba vizīšu laikā, kad pie brokastu galda viesnīcā tiek apspriesti aktuālie dienas darba uzdevumi. Uz šādām brokastīm var tikt uzaicināti arī uzņēmējpuses pārstāvji. Darba brokastīs, protams, var tikties arī darījumu partneri, tāpat kā darba pusdienās vai vakariņās.
Svinīgās brokastis tiek rīkotas par godu kādam notikumam vai cilvēkam. Piemēram, par godu augstas amatpersonas vizītei. Šādā gadījumā brokastu laikā gan namatēvs, gan viesi var teikt svinīgās uzrunas.
Vēl viens brokastu veids, kas dažreiz tiek rīkots, ir šampanieša brokastis. Uz tām viesus var aicināt, atzīmējot kādu svinīgu notikumu, piemēram, iestādes jubileju vai firmas dibinātāja dzimšanas dienu. Šampanieša brokastis dalībniekiem rīko arī pirms svinīgām sanāksmēm, konferencēm vai citu līdzīgu tikšanos gadījumos.
Tradicionālais brokastu laiks ir no plkst. 9.00 līdz 11.00. Nav noteikumu, cik ilgs laiks brokastīm būtu jāparedz. Darba brokastis var ilgt tikai 45 minūtes, bet katrā ziņā ne vairāk par divām stundām, kas ir tradicionālais lietišķu viesību laiks. Viesi ierodas precīzi laikā, kas norādīts ielūdzot.
Brokastu laikā viesi vienmēr tiek sēdināti pie galda. Arī tad, ja ēdiens izkārtots bufetes veidā, vie4siem jādod iespēja apsēsties, piemēram, pie vairākiem nelieliem galdiņiem.
Brokastīs parasti piedāvā aukstas vai siltas uzkodas, grauzdētas maizītes, ievārījumu, medu, kafiju, tēju, sulas. Ēdienu klāsts var nebūt īpaši plašs. Alkoholu, izņemot šampanieša brokastis, viesiem nepiedāvā.
Apģērbu brokastu laikā neizvēlas svinīgu, ja nav īpašas norādes ielūgumā. Vīrieši valkā dienas uzvalku, sievietes – kostīmu.…
Sagatavots augstskolas vajadzībām ar pietiekami plašu un izsmeļošu izklāstu.
- Lietišķu viesību veidi un etiķete
- Tests saskarsmē "Uzvedības etiķete"
- Uzvedības etiķete
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Tests saskarsmē "Uzvedības etiķete"
Summaries, Notes for secondary school3
-
Valodas etiķete un sarunas māksla
Summaries, Notes for secondary school21
-
Etiķete un uzvedības normas Japānā
Summaries, Notes for secondary school5
-
Telefonsarunas etiķete
Summaries, Notes for secondary school2
-
Tūrista fotogrāfēšanas etiķete
Summaries, Notes for secondary school1