Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:793770
 
Author:
Evaluation:
Published: 21.02.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Lipīdi ir hidrofobas vielas ar daudzveidīgu struktūru. Tie šķīst organiskajos šķīdinātājos (benzolā, hloroformā, ēterī). Bieži lipīdus iedala taukos un lipoīdos (lipīdiem līdzīgās vielās).
Vienkāršo tauku sastāvā ietilpst taukskābes (~ 200 dažādas). Taukskābes ir piesātinātas (molekulā tikai vienkāršās saites) un nepiesātinātas (molekulā 1 vai vairākas dubultsaites).
Populārākās piesātinātās taukskābes, kas atrodamas dzīvajos organismos ir stearīnskābe, palmitīnskābe, sviestskābe. Piesātināto taukskābju taukus organisms izmanto enerģijas iegūšanai un tauku uzkrāšanai. Tie organismā var veidoties no ogļhidrātiem, apēsti uzsūcas bez žultsskābju palīdzības. Daudz ēdot ar piesātinātiem taukiem bagātus produktus (kokoseļļa, palmu eļļa, sviests, krējums), palielinās holesterīna daudzums asins plazmā, līdz ar to arī sirds slimību risks. Piesātinātajiem taukiem vēlams veidot 7-10% no kopējā dienas uztura kcal daudzuma.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register