Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:602452
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.07.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

Ožas sensorā sistēma.
Informāciju par gaisa sastāvu mums dod ožas sensorā sistēma.Ožas receptori atrodas deguna dobuma augšējās gļotādā.Ožas receptīvās zonas laukums svārstās no 5 līdz 8 cm3.Cilvēkam ir ~ 40 mln. Ožas receptoru.Ožas receptori ir vārpstveida šūnas,kuru ‘’isais perifērais izaugums beidzas uz gļotādas virsmas ar sfērisku sabiezinājumu – ožas podziņu – virs kuras paceļas skropstiņas.Tas palielina ožas receptīvo lauku.Skropstiņas atrodas šķidrumā,kuru producē gļotādā esošie Boumena dziedzeri.Škidrums pasargā receptorus no izžūšanas.Ožas receptori ar izaugumiem ir pirmais neirons.No šo šūnu centrālajiem izaugumiem rodas 20-40 kūlīši,kas beidzas pieres daivās ožas sīpolā.Ožas sīpolā atrodas otrais neirons,kura izaugumi veido tractus olfactorius.Šis ceļš beidzas zemgarozā,ožas trijstūra rajonā.No šejienes trešais neirons vada uzbudunājumu uz deniņu daivas iekšējo virsmu – ožas smadzenēm.Ožas sistēmai ir dažas īpatnības:
1)aferentie impulsi no ožas receptoriem nonāk garozā,neejot cauri dalāmam.
2)ožas sistēmai nav centra garozā.
3)ožas ceļi nekrustojas,tie iet homolaterāli.
Ožu ietekmē gan iekšēji,gan ārēji faktori.Ārējie faktori ir gaisa piesārņojums,gaisa temperatūra un mitrums.Optimāls gaisa mitrums atvieglo smaržas uztveršanu.Iekšējais faktors,kurš ietekmē ožas jutību ir vecums.Oža zūd iesnu laikā,pēc galvas traumas.Ožas receptoru kairinātāji ir liela nozīme gremošanas procesu regulācijā.Patīkama ēdiena smarža ir ļoti svarīgs nosacījuma kairinātājs,kas pastiprina ēstgribu,ierosina siekalu,kuņģa sulas un aizkuņģa dziedzera sulas sekrēciju.Ožas sistēma ietekmē arī citu sensoros sistēmu – garšas,redzes,dzirdes – darbību.Visciešāk ožas sistēma saistīta ar garšas sistēmu.

Garšsas sensorā sistēma.
Garšas sensorā sistēma informē mūs par vielām,kuras nonāk mutes dobumā.Cilvēkam garšas receptori atrodas uz mēles malām,galiņa un saknes.Garšas receptori ir arī rīkles mugurējā sienā,mīkstajās aukslējās un uzbalsenī.40-60 garšas receptori kopā ar balstšūnām izveido garšas pumpuru.Cilvēkam ir ~ 2000 garšas pumpuru. Izšķir 4 pamatgaršas – saldu,skābu,rūgtu un sāļu,kuras var visdažādākajā veidā kombinēties.Katru pamatgaršu visspilgtāk uztver noteikts mēles apvidus.Mēles saknes receptorus īpaši stipri kairina rūgtas vielas,sānus – skābas,galiņu – saldas,bet mēles mugurā īpaši labi uztver sāļu vielu iedarbību.Garšas sajūtas intensitāte ietekmē kairinātāja iedarbības ilgums,temperatūra,kā arī citu receptoru,sevišķi ožas receptoru kairinājums.Garšas uztveršanas mehānisms vēl nav noskaidrots.Domā,ka šis process molekulu adsorbciju uz receptoršūnu membrānas olbaltumvielām un tai sekojošām lokālām membrānas īpašību izmaiņām.Garšas kairinātājiem ir liela nozīme uzturvielu sagremošanā,jo garšas kairinātāji ierosina beznosacīti reflektorisku siekalu,kuņģa sulas un aizkuņģa dziedzera sulas sekrēciju.Garšas kairinātāji ir galvenie ēstgribas ierosinātāji.Tāpēc labi sagatavots,garšīgs ēdiens ne tikai rada patīkamas emocijas un labu ēstgribu,bet arī nodrošina labu ēdiena sagremošanu.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1230945
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register