Olbaltumvielu iedalījums:
Ir vairāki olbaltumvielu klasifikācijas veidi, no kuriem pazīstamākie ir divi- olbaltumvielu iedalījums pēc sastāva un pēc molekulu uzbūves.
Pēc sastāva olbaltumvielas iedala vienkāršajās olbaltumvielās jeb proteīnos, kas veidotas tikai no dažādu aminoskābju atlikumiem, un saliktajās olbaltumvielās jeb proteīdos, kurās līdz ar aminoskābju atlikumiem vēl ir citas organiskās vai neorganiskās izcelsmes sastāvdaļas. Proteīnos ietilpstošo amonoskābju kvalitatīvo un kvantitatīvo sastāvu parasti nosaka, ar sālskābi paaugstinātā temperatūrā veicot proteīnu hidrolīzi. Iegūto amonoskābju maisījumu sadala, izmantojot hromatogrāfiskās metodes vai elektroforēzi. Svarīgākie proteīni ir glikoproteīni, mikleoproteīni, lipoproteīni, hromoproteīni un fosforproteīni.
Glikoproteīni- ir proteīni, kuri ir saistīti ar ogļhidrātu atlikumiem. Svarīgākie glokoproteīni ir mucīni, siekalu un locītavu šķidruma proteīni, imunoglobulīni, asins proteīni, kā arī proteīni, kas ietilpst šūnu membrānu sastāvā.
Nukleoproteīni- ir proteīnu un nukleīnskābju kompleksi.…