Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:638853
 
Evaluation:
Published: 22.02.2021.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

6. Kāpēc deguna aizlikums (iesnas) ietekmē arī garšas sjūtu?
Tāpēc ka, kad ir deguna aizlikums, cilvēks elpo caur muti, dēļ tā mutes gļotāda izžūst, lai sajūstu garšu vajag, lai maltīte sajaucās ar siekalam. Receptori uztver tikai siekalās izšķīdušu vielu garšu.
Ožas receptoru kairinājumi piedalās gremošanas procesa regulācijā. Patīkama ēdiena smarža veicina siekalu un citu gremošanas sulu izdalīšanos, bet ja ir deguna aizlikums, receptori netiek kairināti un no tiem impulss neaiziet līdz smadzenēm.

7. Kā NS aizsargājas no dažādu smaržu pārāk intensīvas iedarbības? Kā sauc šo īpašību?
Ja smarža ir ļoti ilgstoša, receptori adaptējas- pierod un pārstāj smaržu uztvert (apmēram 5 minūtēs). Adaptācija var notikt arī NS centros. Īpaši, ja smarža ir intensīva, centrs nogurst un subjektīvā sajūta vairs nerodas. Var būt arī paaugstināta jūtība pret kādu smaržu. Var rasties arī smaržas ilūzija.

Author's comment
Editor's remarks
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register