Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:430367
 
Evaluation:
Published: 19.02.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Pārtikas kvalitāte    3
2.  Pārtikas piedevas    4
2.1.  Pārtikas piedevu lietošanas vēlamie mērķi    4
2.2.  Pārtikas piedevu marķējums    6
2.3.  Pārtikas piedevu iedalījums pēc to izcelsmes un ķīmiskās struktūras    6
3.  Pārtikas piedevu nekaitīgums un iespējamā ietekme uz cilvēka veselību    6
3.1.  Pārtikas piedevu nekaitīgums    6
3.2.  Iespējamā ietekme uz cilvēka veselību    7
  Secinājumi    9
  Izmantotā literatūra    10
Extract

1. Pārtikas kvalitāte
Lielākā daļa cilvēku gan Eiropas Savienībā gan mūsu valstī pievērš lielāku uzmanību tam, cik kvalitatīva ir pārtika, ko lieto uzturā. Tas nozīme, ka cilvēki seko līdzi tam, no kā produkts ir pagatavots, kādas tam ir piedevas, cik ilgs derīguma termiņš, kādā valstī ražots un daudz citu faktoru, kuri varētu ietekmēt produkta kvalitāti.
Pārtikas produkti principā ir dabiskas izcelsmes. Par spīti to daudzveidībai un atšķirīgajiem sastāviem, tajos vienmēr ietilpst speciāli savienojumi, kuru ķīmiskā uzbūve tos padara piemērotus pārstrādei ar organisma fermentiem un līdz ar to tie var tikt fizioloģiski "sadedzināti", izdaloties enerģijai.
Katrā valstī attiecībā uz pārtiku ir pieņemti likumi, tāpat tas ir arī Latvijā, un viens no tiem ir par pārtikas apriti1 . Un tā kā pārtika ir ļoti plašs jēdziens, tad, lai būtu vieglāk izprast kas tad īsti ir pārtika un ko nozīmē ar to saistītie termini, nedaudz aplūkosim tos, kas parādās minētajā likumā.
Kvalitāte – īpašību kopums, kas nodrošina pārtikas atbilstību patērētāja vajadzībām un konkrētām normatīvo aktu prasībām;
Nekaitīga pārtika – pārtika, kas normālos vai paredzamos lietošanas apstākļos nenodara kaitējumu cilvēka veselībai, dzīvībai vai videi;
Pārtika – attiecīgi sagatavoti akvakultūras dzīvnieki, apstrādātas, daļēji apstrādātas vai neapstrādātas augu un dzīvnieku valsts vielas vai produkti, kas paredzēti cilvēka uzturam;
Pārtikas aprite – visas darbības ar pārtiku no tās ieguves līdz patēriņam (audzēšana un ieguve (izņemot augu izcelsmes produktus), pārstrāde, ražošana, izplatīšana, iesaiņošana, uzglabāšana, transportēšana, pārvietošana pāri valsts robežai, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, sabiedriskā ēdināšana).
Pārtikas preču marķējums – informācija (vārds, teksts, norāde, preču zīme, firmas zīme, attēls vai simbols), kas attiecas uz pārtikas preci un ir norādīta uz iepakojuma, pavaddokumentos, uz etiķetes vai uzlīmes, vai aptveres;
Pārtikas piesārņojums – jebkura ķīmiska vai bioloģiska viela, fiziski piemaisījumi (izņemot svešķermeņus – tādus kā kukaiņu daļas, dzīvnieku mati u.c. –, pārtikas piedevas un apstrādes palīglīdzekļus), kuri nokļuvuši pārtikā ražošanas gaitā vai citos pārtikas aprites posmos veikto darbību, arī augkopībā un lopkopībā veikto darbību, un vides piesārņojuma rezultātā un kuru klātbūtne pārtikā var nodarīt kaitējumu cilvēka veselībai, padarīt pārtiku nederīgu cilvēka patēriņam vai citādi izmainīt pārtikas dabu vai sastāvu.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register