Jebkurā pārtikas produktā ir:
1)piesārņojums (mikotoksīni- rodas pelējuma sēņu iedarbībā, zarnu nūjiņas, salmonellas, stafilokoki u.c.) (Antibiotikas, pesticīdi-30 sai-mi, hormonpreparāti).
2) pārtikas piedevas. Sāka lietot jau Galleja p.m.ē. aromatizētajos vīnos, pirms 1000 gadiem ķīnieši izmantoja etilēnu un propilēnu, tomātu, banānu u.c. ātrākai nogatavināšanai. Mūsdienās pazīstamas vairāk kā 20 pārtikas piedevu klases. Tās ir konservanti, krāsvielas, skābes regulētāji, humektanti(pret izžūšanu- glicerīns), vielas, kas kavē salipšanu, krāsa saglabāšanu, saldinātāji, iebiezinātāji u.t.t.
Pirmo reizi pārtikas piedevu kopējo sistematizējošo tabulu izdeva ASV 1958. g. (GRAS list), kurā tika ierakstītas visumā drošas vielas. Eiropā pārtikas piedevas atzīmētas ar E.
1.Konservanti – tiek izmantoti ķīmiskai konservēšanai.
1)Antimikrobiālie konservanti:
Sorbīnskābe un tās Na un K sāļi- sorbīti E 200 E 201 E203.…