Parauga veids: pasterizēts piens „Mājas”, 2,5% tauki, ražotājs „Rīgas Piensaimnieks”
iegādes datums: 09.10.2008.
iegādes vieta: Rīga, veikals “Maxima” Slokas iela 115
Teorētiskais pamatojums
Pēc piena blīvuma var spriest par tā dabīgumu. Pienam blīvums nedaudz palielinās, ja noņem daļu krējuma, jo taukiem ir mazāks blīvums, taču pievienojot pienam ūdeni, tā blīvums samazinās.
Piens, kam pievienots ūdeņraža peroksīds skaitās viltots. Šo piedevu pievieno, lai pienam nepieaugtu skābums. Metode pamatojas uz ūdeņraža peroksīda spēju skābā vidē oksidēt jodīdjonus par elementāro jodu, kas ar cieti veido tumši zilu kompleksu.
Notiekošā reakcija:
2I-+H2O2+2H3O+ → I2↓+4H2O
Amonjaka atklāšanas metode pienā pamatojas uz amonjaka spēju ar Neslera reaģentu (bāziskā kālija tetrajodmerkurāts K2[HgI4]) veidot krāsainas (oranžbrūnas) nogulsnes.…