Darba uzdevumi:
1. Noteikt glicerīna viskozitātes koeficientu ar Stoksa metodi.
2. Salīdzināt iegūto viskozitātes koeficientu ar darba aprakstā pieejamiem datiem par glicerīna viskozitāti pie dažādām temperatūrām.
Darba piederumi:
Termometrs ± 1ºC
Digitālais hronometrs ± 0,01 s
Mikrometrs ± 0,001 mm
Lineāls ± 1 mm
5 lodītes
Cilindrs
Pincete
Glicerīns
Teorētiskais pamatojums:
Viskozitāte – mijiedarbības spēks jeb iekšējā berze šķidrumos un gāzes starp dažādiem to slāņiem. To izraisa molekulu pāreja starp slāņiem, kam ir dažādi ātrumi. Tā kā slāņu ātrumi nepārtraukti mainās, tos raksturo ar ātruma gradientu: x – attālums starp diviem slāņiem, v – otrā slāņa ātrums attiecībā pret pirmo.
grad(v)=dv/dx=v/x
Iekšējās berzes spēku (F) raksturo ar Furjē formulu, kur S ir saskarsmes virsmas laukums slāņiem, starp kuriem pastāv berze un ir viskozitātes (proporcionalitātes) koeficients [Pa×s]. ir atkarīgs no vielas īpašībām un tās ietekmējošiem apstākļiem (temperatūra, spiediens).
F=×S×dv/dx…