Pēc Ministru Kabineta noteikumiem iedzīvotājiem ir ieteicams lietot uzturā ūdeni ar cietību 7 mgekv/l un ne vairāk.(2) Mūsdienās tiek risināta cieta ūdens problēma. Tiek izmantotas dažādas ūdens cietuma samazināšanas metodes citas ir dabai nekaitīgas, bet dārgas, citas lētas, bet videi kaitīgas. Jonu apmaiņas metode ir videi drudzīgāka nekā ūdens ķīmiskā mīkstināšanas metode, jo netiek pievienotas nekādas kaitīgas vielas, kuras varētu kaitēt veselībai. Tāpēc šīs metodes mīkstināto ūdeni var izmantot mājsaimniecībā, gan var arī izmantot dzeršanai. Toties izmantojot ķīmiskās metodes mīktināšanas ūdeni lielākoties izmantot var rūpniecībā. Ūdens mīkstināšana ir dārgs prieks, jo vismaz Latvijā ūdens centralizētajām ūdensapgādes sistēmu iekārtām nav uzstādītdas šīs iekārtas. Lielākoties Latvijā ūdeni mīkstina tikai katlumājās vai arī ražotnēs, kur tas ir nepieciešams. (2) Kā risinājumu Latvijas iedzīvotaji var mīktināt savu ūdeni uzstādot specialos filtrus, vai arī vienkārši mēģināt ūdeni uzkarsēt, jo tādējādi cietajā ūdenī samazinās kalcija (Ca2+) un magnija (Mg2+) katjonu koncentrācija ūdenī.…