Nobeigums
Kvalifikācijas darba tēma „Limbažu novada iedzīvotāju informētība par ģenētiski modificētu pārtiku” līdz šim Limbažu novadā nav pētīta, tāpēc esmu apmierināta ar tēmas izvēli. Pētījuma darba mērķis bija noskaidrot Limbažu novada iedzīvotāju informētību par ģenētiski modificētu pārtiku. Pētnieciskā darbā tika aprakstīta gēnu inženierija, mūsdienu biotehnoloģijas metodes. Salīdzināta dažādu autoru un zinātnieku pretrunīgā informācija par ģenētiski modificētās pārtikas izmantošanas iespējām, tās ietekmi uz cilvēka veselību.
Tika noskaidroti kādi ģenētiski modificētie produkti ir sastopami Limbažu novada lielveikalos. Izpētīti un apkopoti respondentu atbilžu rezultāti saistībā ar iedzīvotāju informētību par ģenētiski modificēto pārtiku.
Interesanti bija veikt anketēšanu pa trijām vecumu grupām un salīdzināt visu vecumu grupu zināšanas par ģenētiski modificētu pārtiku. Būtībā zināšanu līmeņi vecuma grupām neatšķiras. Tātad informāciju sasniedz arī vecāka gada gājuma iedzīvotājus.
Analizējot pētījuma ietvaros veiktās aptaujas rezultātus, varu secināt, ka tie neapstiprina pētniecības darbā izvirzīto hipotēzi, ka Limbažu novada iedzīvotāji nav informēti par ĢMP.
Informāciju par ģenētiski modificētu pārtiku var iegūt samērā daudz, un tā ir diezgan saprotama.
Apkopojot informāciju, varu secināt, ka cilvēki netiek īpaši informēti, kāda veida pārtiku iegādājas, jo nav atšķirības zīmes uz iepakojuma, taču tie, kas vēlas var iegūt sev šo nepieciešamo informāciju.
Aptaujātie respondenti ir informēti par to, kas ir ģenētiski modificētā pārtika, kā to iegūst, kā tā nonāk pie mums un kur to var meklēt. Cilvēku viedokļi ir atšķirīgi, un tie balstās uz stereotipiem, kas ir izveidojušies balstoties uz informāciju, kura pieejama presē, televīzijā u.c.
Varu secināt, ka šāda veida pārtika ir kaitīga tikai tad, ja organismā būtu alergēns, kas nepieņem šo modificēto organismu un izraisa komplikācijas. Citādi ģenētiski modificēti produkti nav kaitīgi. Biotehnoloģijas kompānijas paredz, ka 10-15 gadu laikā visi galvenie pārtikā lietojamie produkti būs modificēti.
Pircējiem ir tiesības zināt ne tikai produkta sastāvu, bet arī tā ražošanas ietekmi uz vidi, veselību un citus aspektus, kas var ietekmēt viņu izvēli.
…