-
Maizes patēriņa uzturā raksturojums
Term Papers45 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
Nr. | Chapter | Page. |
Anotācija | 3 | |
Annotation | 4 | |
Ievads | 5 | |
Darba mērķi un uzdevumi | 7 | |
1. | LITERATŪRAS APRAKSTS | 8 |
1.1. | Maizes raksturojums un tās nozīme uzturā | 8 |
1.2. | Maizes lietošanas paradumu atšķirības starp dzimumiem | 12 |
1.3. | Maizes lietošanas paradumi dažādās vecuma grupās | 14 |
1.4. | Ienākumu ietekme uz maizes lietošanas paradumiem | 16 |
1.5. | Maizes lietošanas paradumi saistībā ar izglītības līmeni | 18 |
Maizes lietošanas paradumi un dzīves vieta | 20 | |
2. | METODIKAS APRAKSTS | 22 |
2.1. | Pētījuma dizains | 22 |
2.2. | Kopas atlases principi | 23 |
2.3. | Datu ieguves tehnika | 23 |
2.4. | Datu statistiskās apstrādes metodes | 23 |
3. | REZULTĀTI | 24 |
3.1. | Respondentu raksturojums | 24 |
3.2. | Baltmaizes, graudu un kliju maizes patēriņš Latvijas iedzīvotāju vidū | 24 |
3.3. | Maizes lietošanas paradumi un respondentu dzimums | 25 |
3.4. | Maizes lietošanas paradumi dažādās vecuma grupās | 27 |
3.5. | Maizes lietošanas paradumi saistībā ar ienākumu līmeni | 29 |
3.6. | Maizes lietošanas paradumi un izglītības līmenis | 31 |
3.7. | Maizes lietošanas paradumu saistība ar dzīves vietu | 34 |
4. | DISKUSIJA | 37 |
SECINĀJUMI | 42 | |
LITERATŪRAS SARAKSTS | 43 | |
PIELIKUMI | 47 | |
1.pielikums | 47 | |
2.pielikums | 48 | |
3.pielikums | 53 |
Cilvēka uzturs praktiski nav iedomājams bez maizes lietošanas, kas ir viena no uztura pamatbāzēm. Kā liecina 2002. gadā veiktā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu iedzīvotāju aptaujas par augļu, dārzeņu, maizes un zivju patēriņu uzturā pētījuma (The Norbagreen 2002 study) dati, no pētījumā iekļautajām Baltijas un Ziemeļeiropas valstīm, nevienā maizes lietotāju skaits nav mazāks par 99% no aptaujātajiem respondentiem. Izņēmums bija Īslande, kur maizi nelieto 2% iedzīvotāji. [1] Jāņem vērā, ka veselīgs un sabalansēts uzturs ir viens no veselīga dzīvesveida pamatnoteikumiem, jo veselīgs uzturs ļauj izvairīties no dažādām hroniskām saslimšanām, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām, diabēta un citām hroniskām slimībām.[2, 3] Veselīgu uzturu, kā vienu no mērķiem, ar kuru palīdzību ir iespējams sasniegt katra indivīda veselības optimālās iespējas, uzsver arī Pasaules Veselības organizācija (turpmāk tekstā – PVO) savā koncepcijā ‘’Veselību visiem 21. gadsimtā’’ un citos dokumentos, kas uzsver dažādu institūciju sadarbību veselības veicināšanas jautājumos. [4, 5]
Lai rosinātu iedzīvotājus būt aktīvākiem veselīga uztura izvēlē un informētībā, Eiropas Kopienu komisija 2005. gadā izdeva Zaļo grāmatu ‘’Veselīga uztura un fiziskās aktivitātes veicināšana – liekā svara, aptaukošanās un hronisko slimību profilakse Eiropas mērogā’’, kurā ir uzsvērtas dažādās pieejas veselīga uztura popularizēšanai gan bērniem un jauniešiem, gan darbavietās īpašu uzmanību pievēršot patērētāju izglītošanai un vienādas pieejamības nodrošināšanai visiem sociālekonomiskajiem slāņiem. [6]
Balstoties uz ‘’Zaļās grāmatas’’ nostādnēm, Eiropas Kopienu komisija 2007. gadā izstrādāja arī Eiropas stratēģiju uztura, liekā svara un aptaukošanās izraisīto seku novēršanai, kas tika deklarēta ‘’Baltajā grāmatā’’. Šajā dokumentā tiek uzsvērts, ka pasākumus un programmas veselīga uztura izvēlei nepieciešams veidot ne tikai starptautiskā un valsts līmenī, bet arī pašvaldību līmenī, iesaistot gan nevalstiskās organizācijas, gan pārtikas ražotājus un privāto sektoru. Kā svarīgākie uzdevumi veselīga uztura izvēles veicināšanā tiek uzsvērti patērētāju informēšana, veselīga uztura pieejamības uzlabošana bērniem un jauniešiem, kā arī valsts stratēģijas izveide. [7]
Latvijā, balstoties uz iepriekšminētajām stratēģijām, veselīga dzīves veida, tostarp – uztura, veicināšana un atbalsts ir ietverta 2001. gadā izveidotajā ‘’Sabiedrības veselības stratēģijā’’. Galvenais mērķis, uz kuru virzīties, ir veselīgāka dzīvesveida popularizēšana un uzlabošana. Lai to nodrošinātu, stratēģija paredz būtiski palielināt veselīgas un drošas pārtikas pieejamību, īpašu uzmanību pievēršot vietējo pārtikas ražotāju izmantošanai. [8]
Pētījumi Latvijā rāda, ka vidējais uzņemtais enerģijas daudzums ar taukiem Latvijā ir 43% no kopējā uzņemtā enerģijas daudzuma, kas stipri pārsniedz starptautiskās rekomendācijas, kurās ieteiktais daudzums ir no 15% līdz 30%. Savukārt vidējais uzņemto ogļhidrātu īpatsvars ir 42%, kas savukārt būtiski zemāks par rekomendēto, jo pēc uztura zinātnieku ieteikumiem ar ogļhidrātiem būtu jāuzņem 50 – 60% no dienā uzņemtā enerģijas daudzuma. [8, 9, 10] Vēl jāpiemin, ka šie dati korelē ar augstu asinsrites sistēmas slimību un audzēju izplatību Latvijā. Ņemot vērā šos datus, viens no Sabiedrības veselības stratēģijas izvirzītajiem mērķiem ir aizstāt uzturu, kas satur daudz taukus, ar produktiem, kuros būtu daudz ogļhidrātu un šķiedrvielu. Viens no šādiem produktiem ir maize [8, 9]
Tā kā Latvijā lietotā rupjmaize un saldskābmaize ir raksturīga šim reģionam un tās sastāvs un īpašības stipri atšķirās no citviet Eiropā un pasaulē lietotās ‘’brūnās’’ un ‘’melnās’’ maizes, šajā darbā netiek pētīti rupjmaizes un saldskābmaizes lietošanas paradumi. Turklāt Latvijā līdz šim nav veikti pētījumi par rupjmaizes un saldskābmaizes uzturvērtību un ietekmi uz veselību, kā arī lietošanas pozitīvajiem vai negatīvajiem aspektiem. Tādēļ šajā bakalaura darbā tiek pētīti tikai baltmaizes, graudu un kliju maizes lietošanas paradumi.
Arī Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas pasūtītā pētījuma "Latvijā ražotās pārtikas produkcijas kvalitātes rādītāju salīdzinājums ar ārzemju produkciju" autori uzsver, ka ārvalstīs izplatītākā ir baltmaizes, graudu un kliju maize, tikai atsevišķās valstīs populārākā maize satur rudzu miltus. Pēc šī pētījuma datiem arī Latvijas tirgū izplatītākā ir baltmaize un dažādas graudu maizes. [11]…
Darbā analizēti baltmaizes un graudu maizes lietošanas paradumi saistībā ar respondentu vecumu, dzimumu, izglītības līmeni, ienākumiem mēnesī uz vienu ģimenes locekli un dzīves vietu. Datu analīzei izmantoti Finbalt 2007. gada aptaujas dati. Literatūras aprakstā analizēta situācija arī citviet Eiropā. Ir anotācija latviešu un angļu valodā. 6 secinājumi. Diskusija - 5 lpp.
-
Informācijas pieejamība un izglītošanas iespējas skolās par azartspēļu atkarību
Term Papers83 Psychology, Pedagogy, Anatomy, Medicine and Hygiene
-
Līdzatkarība kā problēma sabiedrībā. Atveseļošanās ceļi
Term Papers76 Sociology, Psychology, Anatomy, Medicine and Hygiene
-
Maizes patēriņa uzturā raksturojums
Term Papers45 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Latvijā selekcionēto kailgraudu auzu kvalitātes izvērtējums
Term Papers for university41
Evaluated! -
Mācību satura papildināšana veselīga uztura tēmā Rīgas Teikas vidusskolā
Term Papers for university76
-
Mutes dobuma veselības pašnovērtējums un mutes dobuma kopšanas paradumu raksturojums
Term Papers for university59
-
Skolēnu veselīga uztura nodrošināšana
Term Papers for university40
-
Maizes kvalitāte Latvijas tirgū no patērētāju viedokļa
Term Papers for university96