Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:859646
 
Author:
Evaluation:
Published: 02.06.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 20 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Vēsture    4
2.  HIV un AIDS    6
2.1.  HIV infekcijas norise    6
2.2.  HIV nodošana no vienas šūnas citai – jaunākie atklājumi    8
2.3.  Kā VAR inficēties ar HIV    10
2.4.  Kā NEVAR inficētie ar HIV    14
2.5.  Kā var izsargāties no inficēšanās ar HIV?    14
3.  Viss par prezervatīviem    15
4.  Atgādinājums pasaulei par AIDS    18
4.1.  Sarkanā lentīte    18
4.2.  Pasaules ADIS diena    20
  Nobeigums    22
  Literatūras saraksts    23
Extract

Ievads
HIV ir hroniska, lēni progresējoša infekcijas slimība, kuru izraisa cilvēka imūndeficīta vīruss (HIV), kas nonākot organismā lēnām sagrauj cilvēka imūno sistēmu. Ar šo vīrusu inficētu cilvēku sauc par: HIV – inficētu; HIV– seropozitīvu vai HIV vīrusa nēsātāju. AIDS ir inficēšanās ar HIV pēdējā, dzīvību apdraudošā pakāpe. Vārds "AIDS" ir saīsinājums no acquired immunodeficiency syndrome.
Mūsdienās aizvien vairāk cilvēki saskaras ar šo briesmīgo infekcijas slimību – HIV. Paši ir inficēti, ģimenes locekļi, radi vai draugi. Svarīgi ir izprast, kas ir šī slimība, kā to var iegūt, kā to nevar iegūt un kā izvairīties no iespējas inficēties ar HIV.
Savlaicīgi konstatējot, ka cilvēks ir inficēts ar HIV vīrusu ir iespējams aizkavēt AIDS stadijas iestāšanos, tādējādi pagarinot laiku, kad cilvēks jūtas praktiski vesels.
Neskatoties uz to, ka skolās bērniem māca par šo slimību, kā arī internetā ir pieejama plaša informācija par HIV un AIDS, tomēr pastāv daudzi maldīgi uzskati un pieņēmumi par šo slimību. Ir būtiski saprast, kas īsti ir šī slimība un kā no tās izsargāties.
Iesākumā, kad parādījās pirmie saslimšanas gadījumi ar HIV, cilvēkiem bija maldīgi priekšstati par to, ka šī slimība skar tikai nelielu sabiedrības daļu – vīriešus homoseksuāļus. Vēlāk atklājās, ka intravenozo narkotiku lietotāji arī slimo ar šo briesmīgo un neārstējamo slimību. Vēl pēc kāda laika atklājās, ka ne vien vīriešiem ir iespēja saslimt ar šo slimību, bet arī sievietēm. Saslimušo attiecība starp vīriešiem un sievietēm drīz vien kļuva 1:1.
Tā kā šī nav slimība, kas skar tikai Āfriku un Ameriku, bet arī mūsu mazo Latviju, tad svarīgi ir izprast kas īsti tad ir šis HIV un AIDS.

1. Vēsture
Pirmie slimības gadījumi tika aprakstīti jau 1978. gadā Ņujorkā. 1981. gada sākumā, gados jaunam slimniekam konstatēja ādas audzēju, kas parasti veidojas cilvēkiem pēc 70 gadu vecuma - Kapoši sarkomu, kurš attīstījies uz izteikti novājinātas imūnās sistēmas fona. Sākumā ASV lielajās pilsētās, galvenokārt Ņujorkā, Sanfrancisko un Losandželosā lēnām pieauga šādu slimnieku skaits. 1981. gada beigās ASV jau bija fiksēti apmēram 30 šādi visai neparasti saslimšanas gadījumi. Visi slimnieki, smagi nomocījušies, nomira. Drīzumā Pasaules Veselības Organizāciju (PVO) pārpludināja ziņojumi par desmitiem, simtiem šādu gadījumu - sākumā no ASV, bet vēlāk arī no citām valstīm.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1129530
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register