Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:531487
 
Author:
Evaluation:
Published: 30.10.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Cilvēka organisma dzīvības norisēm nepieciešamais materiāls ir uzturs, ko organisms iegūst no augu un dzīvnieku produktiem – uzturlīdzekļiem. Uzturlīdzekļi sastāv no dažādām uzturvielām – olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem, minerālvielām, ūdens, vitamīniem, organiskajām skābēm u.c.
Gremošanas orgāni pārstrādā uzturlīdzekļus un atbrīvo uzkrātās uzturvielas. Elpošanas laikā saņemtais skābeklis piedalās uztura oksidācijā.
Uzturlīdzekļu pārstrādē organismā vienlaikus (līdzsvaroti) norit disimilācijas (vielu sadalīšana, noārdīšana) un asimilācijas (barības vielu pārvēršanās organisma audu sastāvdaļās) procesi. Tos sauc par organisma vielmaiņu. Dzīvības pamats ir pastāvīga vielmaiņa, tāpēc uzturs cilvēka organismam ir nepieciešams ikdienas.
Vielām ķīmiski noārdoties, atbrīvojas enerģija, ko organisms pārvērš muskuļu un smadzeņu darbībā, siltuma enerģijā u.c. Šis ir disimilācijas process, pārpalikumus (ūdeni, ogļskābo gāzi, amonjaku) organisms izdala caur nierēm, zarnu traktu, ādu, plaušām. Jaunu šūnu veidošanās organismā norit asimilācijas procesos (Kļaviņa, 1993.)
Cilvēka organismam nepieciešamas dažādas uzturvielas un par pilnvērtīgu uzturu sauc tādu, kas satur visas cilvēka organismam nepieciešamās vielas.
Bērniem pilnvērtīgs uzturs nepieciešams augšanai, pieaugušajiem cilvēkiem – nolietoto organisma šūnu atjaunošanai, bet visiem – ķermeņa siltuma regulēšanai, kustībām un citām dzīvības norisēm.
Lai organisma vielmaiņas norises būtu līdzsvarotas, jāievēro noteiktas proporcijas starp olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem. Uzturzinātnieki iesaka lietot uzturu, kur minētās vielas ir šādās attiecībās 1:1:4. sastādot ēdienkarti, jāraugās, lai ēdienā būtu ne vien organismam vajadzīgās olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti, bet arī vielas, kas nepieciešamas normālu dzīvības procesu regulācijai organismā, - minerālvielas un vitamīni. Uztura garšu, smaržu un krāsu uzlabo dažādas ķīmiski aktīvas vielas. Kā bioloģiski katalizatori dzīvības procesu paātrināšanā darbojas fermenti. …

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register