Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:768869
 
Evaluation:
Published: 13.06.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 9 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
  TEORĒTISKĀ DAĻA    4
1.  Veģetārisma raksturojums    4
1.1.  Veģetārisma jēdziens    4
2.  Veselīga veģetārā uztura ieteikumi    6
3.  Dzīvnieku stress un gaļas kvalitāte    7
4.  Veselība un uzturs    7
4.1.  Ēst var visu, bet ar ko tas beigsies?    8
4.2.  Zinātnieku pētījumi par veģetārismu    8
5.  Veģetārisma ētika    10
6.  Veģetārisma reliģija    11
7.  Karma    12
  PĒTNIECISKĀ DAĻA    13
1.  Veģetārisms no garīgā viedokļa    13
2.  Veģetārisms no zinātniskā viedokļa    16
3.  Veģetārās receptes un uzturvielas    18
  SECINĀJUMI    21
  IZMANOTĀ LITERATŪRA    22
  ANOTĀCIJA    23
  ANNOTATION    24
  PIELIKUMS    25
Extract

Veģetārisms (latīņu val. Vegetabilis - augu izcelsmes) ir uztura režīms, kura pamatā ir tikai augu izcelsmes produktu lietošana. [4, 120]
Ar veģetāru uzturu uzņem daudz mazāk tauku, daudz šķiedrvielu, bet akarotīna un vitamīnu, tāpēc patlaban uzskata, ka tas samazina sirds un asinsvadu slimību risku, žultsakmeņu veidošanās biežumu, aptaukošanos un audzēju attīstību, jo īpaši risku saslimt ar resnās zarnas vēzi. [4, 122]
Veģetārisma pamatojums vienmēr ir bijis vairāk vai mazāk saistīts ar kādu reliģisku virzienu – hinduismu, budismu, musulmaņu un kristiešu sektām, arī dažādu Austrumu tautu kultūras un ēšanas tradīciju ietekmi. Tas ir emocionāls, subjektīvs, poētisks, filozofisks, nevis zinātniski objektīvs uztura režīms. [2, 184]
Uzturvielas veģetārā uzturā:
Olbaltumvielu deficīta daudzveidīgā veģetāriešu un vegānu uzturā parasti nav. Olbaltumi jeb proteīni būtiskākā dzīvo organismu sastāvdaļa, tos veido apmēram 20 aminoskābes. Parasti astoņas no tām ir neaizstājamas jeb svarīgās aminoskābes, kuras organismā nevar sintezēties, tāpēc tās obligāti jāuzņem ar uzturu, savukārt pārējās cilvēka organismā veidojas no neaizstājamajām aminoskābēm. Augos atrodas visas neaizstājamās aminoskābes. Cilvēks pietiekamu daudzumu olbaltumvielu, tajā skaitā visas neaizstājamās aminoskābes, bez problēmām var uzņemt ar augu valsts produktiem, nelietojot dzīvnieku izcelsmes produktus.
Enerģiju ar uzturu veģetārieši, kopumā ņemot, uzņem nedaudz mazāk nekā visēdāji.
Kalcija galvenais avots uzturā ir piens un piena produkti. Lakto veģetāriešu kalcija daudzums uzturā ir tāds pats vai pat lielāks nekā visēdāju uzturā. Vegānu uzturā kalcija ir mazāk.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register