Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:208473
 
Evaluation:
Published: 24.04.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 11 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  IEVADS    3
2.  CUKURA DIABĒTA RAKSTUROJUMS    5
2.1.  Cukura diabēta iedalījums    5
2.2.  Cukura diabēta pazīmes    5
2.3.  Riska faktori    6
3.  CUKURA DIABĒTA SAREŽĢĪJUMI    7
3.1.  Hipoglikēmija    7
3.2.  Hiperglikēmija    8
4.  DIABĒTA KOMPLIKĀCIJAS    9
5.  CUKURA DIABĒTA ĀRSTĒŠANA    11
5.1.  Cukura diabēta ārstēšana ar insulīnu    11
5.2.  Cukura diabēta ārstēšana ar diētu jeb veselīgs uzturs    11
5.3.  Cukura diabēta ārstēšana ar diētu un glikozes līmeni pazeminošām tabletēm    12
5.4.  Jaunumi cukura diabēta ārstēšanā un pētniecībā    13
5.5.  Insulīna sūknis    14
5.6.  Cukura diabēta ārstēšanas problēmas Latvijā    15
6.  GLIKĒMIJAS PAŠKONTROLE    16
7.  GRŪTNIECĪBAS DIABĒTS    17
8.  GRŪTNIECĪBA DIABĒTA SLIMNIECĒM    18
9.  CUKURA DIABĒTS UN DZĪVESVEIDS    19
10.  DIABĒTS PASAULES MĒROGĀ    21
10.1.  Daži cukura diabēta saslimstības un mirstības dati dažādās pasaules vietās    21
10.2.  Cukura diabēta apvienības    21
10.3.  Pasaules diabēta diena    21
11.  Nobeigums    24
12.  Literatūras saraksts    25
Extract

Kas tad ir cukura diabēts? Vai cukura diabētu iegūst no cukura un saldumu pārēšanās? Šāda ir mana darba hipotēze.
Izvēlējos, es rakstīt par šo slimību, tāpēc ka arvien biežāk dzirdu to pieminam masu mēdiju pārstāvjiem un, arvien biežāk pamanu veikalos diabētiķiem domātos pārtikas produktus. Pašiem nemanot, šī slimība ir kļuvusi ļoti aktuāla mūsdienās, bet es par to zinu ļoti maz, jo sabiedrībai stāsta par to, ka Latvijā pastāv diabēta slimnieki, bet kas viņi ir un ar ko atšķiras no mums, par to ir ļoti maz runāts.
Mans darba mērķis ir pēc iespējas labāk izzināt šo slimību, lai nepieciešamības gadījumā, es varētu sniegt savu palīdzību kādam cukura diabēta slimniekam, jo Rīgas ielās tādu ir daudz, kā bērnu un jauniešu, tā arī sirmjgalvju vidū.
Savu darbu rakstot, es mēģināšu izmantot vēsturisko metodi, lai uzzinātu par cukura diabēta vēsturi, un par to kas un kad ir atklājis insulīnu. Vēl es mēģināšu apskatīt jautājumus par jaunumiem, kas ir saistīti ar diabēta āstēšanu un pētniecību.
Ar salīdzināšanas metodi, es centīšos salīdzināt, kāda ir bijusi dzīve agrāk diabēta slimniekam un kāda tā ir tagad. Es mēģināšu arī salīdzināt ārstēšanas iespējas agrākos laikos ar to, ko mūsdienu medicīna spēj piedāvāt diabētiķiem šodien.
Materiālus, es domāju vākt no dažādiem žurnāliem, jo sevišķi medicīnas žurnāliem, tāpēc, ka tur vienmēr tiek apkopota pati jaunākā informācija. Internets arī ir ļoti laba vieta, kur varētu kaut ko sameklēt par manis izvēlēto tēmu.
Mans darbs par cukura diabētu jeb cukurslimību sastāvēs no sekojošām nodaļām:
Cukura diabēta raksturojums. Tur tiks paskaidrots par to, kas tad īsti ir šī slimība, un vai viņai vēl ir savs iedalījums. Šajā nodaļā tiks arī minētas cukura diabēta pazīmes, pēc kurām cilvēkam, kam piemīt kaut dažas, vajadzētu griezties pēc medicīniskās palīdzības. Vēl tiks pieminēti arī iespējamie slimības riska faktori, no kuriem vajadzētu izvairīties ik vienam.
Diabēta sarežģījumi. Šajā nodaļā es domāju apskatīt, tos jautājumus, kas tad notiek, ja diabētiķis nekontrolē savu glikozes līmeni asinīs, kā arī par hipoglikēmijas un hiperglikēmijas rašanos.
Diabēta komplikācijas. Par to, kādas tās ir un kā ar tām jācīnās, būs redzams šajā nodaļā. Tur es pieminēšu, manuprāt, svarīgākās un bīstamākās – diabētiskā retinipātija (pārmaiņas acs asinsvados), neiropātija (pārmaiņas nervu sistēmā), nefropātija (pārmaiņas nierēs) un vēl arī citas komplikācijas.
Cukura diabēta ārstēšana. Kā var ārstēt diabētu, un vai tā ir izārstējama slimība? Par to būs šī nodaļa. Tur būs pieminēti pagaidām visi zināmie ārstēšanas līdzekļi – diēta, insulīns un glikozes līmeni pazeminošās tabletes, kā arī tiks apskatīti jaunumi šīs slimības ārstēšanai un problēmas Latvijā, kas saistītas ar ārstēšanu.
Glikēmijas paškontrole. Šeit es mēģināšu apskatīt jautājumu, kas tad īsti ir jādara diabēta slimniekam katru dienu, un kā pareizi ievērot ikdienas kārtību, lai sekmīgi ārstētu savu slimību.
Grūtniecības diabēts. Nodaļā tiks skaidrots šis jēdziens un vai tas kaut kā atšķiras no grūtniecības diabēta slimniecēm.
Grūtniecība diabēta slimniecēm. Katra māte vēlas sev bērniņu, bet vai diabēta slmnieces brīvi var dzemdēt bērnu, neuztraucoties par bērna vai savu veselību. Šo jautājumu bieži uzdod māmiņas diabētiķes, un atbilde ir šajā nodaļā.
Cukura diabēts un dzīvesveids. Diabētiķu dzīve atšķiras no vienkāršo cilvēku dzīves. Ko viņi drīkst darīt to pašu ko mēs, un ko ne. Neskatoties uz to, ka viņi ir tādi paši cilvēki kā mēs, sabiedrībā viņi vienmēr jutīsies savādāk, un tikai mēs paši varam mainīt attieksmi pret diabēta slimniekiem.
Mana darba pēdēja nodaļa sauksies Diabēts pasaules mēroga. Tur es centīšos apkopot visus man zināmos statistikas datus. Pieminēšu tās vietas, kur cukurslimnieki var prasīt pēc palīdzības un atbalsta – dažādās biedrībās, piemēram. Pastāstīšu, kas tiek darīts, lai popularizētu šo slimību apkārtējai sabiedrībai, respektīvi, kādi pasākumi tiek veikti.
Lūk šāds pagaidām ir iecerēts mans darbs par cukura diabētu. Es ceru, ka spēšu sasniegt sev uzstādīto mērķi.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register