Kas ir cukurs..?
Cukuru, kuru mēdz dēvēt arī par saharozi, ir ogļhidrāts, kas veidojas no glikozes(vīnoga cukura) un fruktozes (augļa cukura). Gremošanā cukurs sadalās par vīnogu un augļu cukuru. Ķermenis pārveido cukuru, tādā pašā veidā kā citus šķīstošos ogļhidrātus kā, piemēram, ciete.
Cukurs ir dabisks produkts, ko iegūst no cukurniedrēm un cukurbietēm.
Cukuru arī var dēvēt par „saules enerģiju”- proti, tas rodas visos zaļajos augos, pateicoties saules gaismai, ūdenim un ogļskābai gāzei. Cukurniedres un cukurbietes ir vienīgie augi, kuros ir tik daudz cukura ( 16-18% ), ka ir vērts to iegūt. Cukurs satur enerģiju, taču nesatur vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas.