Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:568117
 
Evaluation:
Published: 12.04.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Liekas, ka mēs, cilvēki, radības kronis, Homo Sapiens, esam uz šīs pasaules ļoti ilgu laiku un esam attīstījušies un atklājuši ļoti nozīmīgas lietas un svarīgus atklājumus. Taču, ja salīdzina, cilvēku attīstību no australopiteka līdz Homo sapiens, kas arī esam mēs, ar pulksteņa stundu, tad šis Cilvēks Saprātīgais pastāv tikai 1 minūti. Šīs 1 niecīgās minūtes ir paveikts tik daudz, bet tas, pēc manām domām nenotiktu, ja ne mūsu senči nebūtu atklājuši vai iemācījušies, ļoti vienkāršas tagadnes cilvēkam, lietas, kuras virzīja cilvēces attīstību kā revolūcija. Un šīs lietas, pēc manām domām, ir: valoda, uguns, lauksaimniecība.
Liekas tik vienkārši: valoda. Katrs cilvēks zina savas tautas valodu, ir tik ierasti sarunāties savā starpā par jaunāko politikā, ieteikt kādam labu padomu, pamācīt mazāko, skaidri noformulēt savu domu, bet, iedomājieties, ja valodas nebūtu. Neviens, es uzsveru, neviens nevarētu ne pateikt, ko domā vai paprasīt kaut vai glāzi ūdens. Viss, gan tirdzniecība, gan sarunas notiktu ar ķermeņa un zīmju valodas palīdzību. Būtu situācija apmēram kā Bībelē aprakstītajā Bābeles torņa celtniecībā- neskaidras skaņas un pirkstu palīdzība, lai pateiktu, ka uz galvas krīt akmens. Nav valodas, nav arī mūzikas, kas palīdz cilvēkiem atpūsties, atslābināties un justies labi. Bez valodas neattīstītos arī rūpniecība, pasta darbība, televīzija, varētu pat teikt, ka mēs dzīvotu alās, jo nebūtu iespējams saskaņot māju celšanas plānus, katrs celtu ko citu. Celtniecība būtu iespējama tikai viena cilvēka personā, tātad nekas dižs no tā nesanāktu. Vislabākais būtu iedomāties akmens laikmeta cilvēku, mēs bez valodas būtu tieši uz tāda attīstības līmeņa. Šo iemeslu dēļ valodu ievietoju, tā teikt 1. sava aizvēstures atklājumu topa vietā.
Tālāk seko uguns. Jūs teiktu, kas tas par atklājumu, paņem šķiltavas vai sērkociņus un uguns atklāta. Tomēr viss nav tik vienkārši aizvēstures cilvēkam. Uguns bija kā dievs, ciltīs bija pat īpaši cienījamie uguns uzturētāji- cilvēki, kas atnesa uguni no kāda zibens sasperta koka un rūpējās par to dienu un nakti, jo uguns bija svarīga senā cilvēka dzīvē tikpat ļoti kā pārtika un ūdens. Ar uguns palīdzību bija vieglāk medīt, jo apdedzināti šķēpi bija stiprāki un izturīgāki nekā parastie, neapdedzinātie.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1129472
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register