Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
9,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:191755
 
Evaluation:
Published: 23.09.2021.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Used
Extract

Bretons uzsver, ka mūs nospiež loģikas smagums, tomēr loģikā pieeja mūsu laikos ir piemērota tikai tad, kad jārisina sekundāri jautājumi. Absolūtais racionālisms aplūko tos faktus, kas ir nepastarpināti saistīti ar cilvēka pieredzi, turpretim loģikas mērķi no mums attālinās un pašai pieredzei tiek novilktas robežas.
Arī sirreālisms kritizēja esošo autoratīvo buržāzisko pasauli. Sirreālisma pārstāvji solīja bezapziņas attēlojuma un sapņu patieso atklāšanu, lai atjaunoto pazudušā cilvēka identitāti. Sirreālisma priekšteči ir meklējami vācu romantismā, pasakās un teikās. Savā ziņā sirreālisms bija romantisma atdzimšana jaunā ietērpā, tikai ar lielāku noslieci uz absurdu un humoru.
“Sirreālisma otrajā manifestā” tika atklāta spēcīga nostādne: “Nevienam nav noslēpums, ka sirreālisms ir pasludinājis par savu principu absolūtu dumpi, neierobežotu nepakļaušanos un likumīgu diversiju, balstoties tikai uz vardarbību. Visvienkāršākais sirreālistiskais akts nozīmē iziešanu uz ielas ar revolveri rokās un šaušanu uz pūli tik ilgi, kamēr pietiek spēka.”
Bretons raksta : “Neslēpšu, ka mani pirmām kārtām uztrauc tas, kādā mērā cilvēks ir spējīgs uz agresiju, un tikai pēc tam man rodas jautājums, vai viņa agresija ir radoša vai graujoša. Es ticu tā absolūtajai vērtībai, kas spontāni vai nespontāni ved pie esošā lietu stāvokļa noliegšanas.” Sirreālisti par galveno uzskatīja spēju noliegt esošo, tieši tāpēc viņi mīlestību uzskatīja par enerģiju, kas atmodina vēlmes un dzīvotgribu.
Sirreālisti noliedz stilistisko, valodisko un pat loģisko kodu, kas ir iesakņojušies kultūrā. Viņi noliedz aizliegumus un mēģina tie dot jaunu dzīvi. Sirreālisti tiecas pēc dzīves, kur atklājas neiespējamais, neparastais un kurā atbilstība realitātei netiek uzskatīta par nepieciešamību. Viņi vēlas atmest vidusmēra, proletariātisko dzīvesveidu.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −8,48 €
Work pack Nr. 1387726
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register