Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:338041
 
Author:
Evaluation:
Published: 01.05.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Nosaukuma interpretācija

Manuprāt un daudzuprāt, nosaukums veido gandrīz pusi no mākslas darba nozīmes. Tas bieži vien pārbauda lasītāja/skatītāja/baudītāja vērību, ieslēpjot sevī informāciju, bez kuras darba jēga nemaz nav pilnībā saprotama. Darba nosaukumam ir jābūt pietiekoši izteiksmīgam, lai paustu ideju, kā arī raisītu interesi.
Upītim tas ir izdevies, sava romāna ieceri, morāli un izpildījumu ietērpjot lakoniskā, taču neticami trāpīgā vārdā: „Zelts”. Šis viens vārds ne vien izsaka romāna koncepciju, bet arī priekšlaicīgi ziņo lasītājam, ka nauda (jeb tās simbols – zelts) tajā darbosies kā atsevišķs tēls. Turklāt ne vienkārši kā tēls, bet gan kā galvenais varonis! Jau nosaukumā vien autors izstāsta savu pārliecību, ka naudai uz visiem cilvēkiem ir vienādi liela ietekme un ka paaudzes iet, bet zelts un tā postošā klātbūtne – paliek...
Nebūdams dzejnieks, kur nu vēl simbolists, kam raksturīga īpaša prasme rotaļāties ar vārdiem un paslēpt tajos jēgpilnu un interpretācijai pateicīgu materiālu, Upīts ar romānu Zelts ir pierādījis savu valodas izpratni un filozofisko spēku – vismaz manās acīs.







Anotācija

A. Upīts Zelts, Rīga: Latvijas Valsts izdevniecība, 1949.

Romānā Zelts sīki pētītas indivīda attiecības ar naudu, tās vara par cilvēku un viņa likteni. Ar galēji nabadzīgās Sveiļu ģimenes nonākšanu neizsīkstošā pārticībā A. Upīts rāda personības ideālu un gara pasaules izviršanu. Katru no Sveiļiem – Augustu, Madi, Robertu, viņu vecākus – viegli nākošā nauda ietekmē citādi, taču nevienu nedara laimīgu.
Lai arī kopš romāna uzrakstīšanas ir apritējis gandrīz gadsimts, tas no savas aktualitātes nenieka nav zaudējis.








Tēlu sistēma

Viena no romāna Zelts īpatnībām ir tā, ka šī darba tēlus ir grūti nodalīt grupās ar striktām robežām. Varoņi, protams, atšķiras pēc vecuma, materiālā stāvokļa, piederības kādai noteiktai ģimenei, galu galā – pēc dzimuma, taču šīs atšķirības ir nebūtiskas, tās neietekmē romāna gaitu, nenosaka sižeta attīstību un neveido darba ideju.
Otra romāna īpatnība, kas skar tēlus, ir tā galvenā varone – nauda. Ap to riņķo visi notikumi, darbi, domas, ieceres, pie tās atkal un atkal atgriežas, tā neļauj dzīvot ne tam, kam tās trūkst, ne tam, kam tās par daudz, tā ir visuresoša, visuvadoša, visus ietekmējoša. A. Upīts ne mirkli nepieļauj iespēju, ka kaut kur civilizētā pasaulē varētu pastāvēt kāds, kurš nejustu zelta lāstu pār savu dzīvi.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1195369
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register