Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:574492
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.03.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Aspazija bija pirmā pazīstamā latviešu rakstniece, kura savu darbību uzsāka „Jaunās strāvas” laikā. Senie grieķi Aspazijas vārdā atpazina Perikla sievu un sievieti, kura cīnījās par maigā dzimuma tiesībām. Iespējams, tieši tāpēc Elza Rozenberga (vēlāk, apprecoties ar Jāni Pliekšānu (Raini), Pliekšāne) izvēlējās savu pseidonīmu. Jau meitenes gados viņa raksturota kā trauksmaina, dedzīga, apdāvināta, darbīga, ambicioza un mērķtiecīga jauna sieviete ar savu „es”, kuru nepazaudē visa sava mūža garumā.
J. Asara vārdiem runājot, patiešām – Aspaziju var salīdzināt ar latviešu literatūras dvēseli. Līdz 1885. gadam mūsu tautas literatūrā dominēja stiprā dzimuma pārstāvji, sieviešu centieni netika ņemti vērā. Aspazija ir pirmā sieviete latviešu literatūrā, kura uzdrīkstējās apgāzt stereotipu par to, ka daiļais dzimums nespēj sarakstīt saturīgu dzeju, dramaturģiskos darbus un citus daiļliteratūras darbus.
Nozīmīga loma Aspazijas dzejas popularizēšanā un rakstnieces tēla pilnveidošanā viennozīmīgi ir „Jaunās strāvas” kustībai, jo tās avīzē „Dienas Lapa” Aspazija varēja publicēt savus darbus. Šīs kustības laikā rakstītajos dzejoļos, kuri sakopoti krājumā „Sarkanās puķes”, dzejniece pauž progresīvās sabiedrības domas un jūtas, izteic tās centienus saraut važas un aicina uz cīņu.…

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register