Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:118622
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.09.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 1 units
References: Not used
Extract

Saldumu leģenda „Laima” aizsākusies tālajā 1870.gadā, kā vācu uzņēmēja Teodora Rigerta ideja atvērt saldumu fabriku šokolādes un konfekšu ražošanai. Pateicoties ražoto saldumu kvalitātei Latvijas vārds izskanēja tālu pasaulē – Francijā, Lielbritānijā, Amerikā un vēl citās valstīs.
11 gadus vēlāk kāds cits uzņēmējs Rīgā nodibināja otru – L.V.Gēgingera saldumu un konservu rūpnīcu, kurā izgatavoja dažādus saldumus – biskvītus, šokolādi, un arī konservus. Padomju varas gados tā bija zināma ar nosaukumu „Uzvara”.
Savukārt 1910.gadā Vilhelms Ķuze izveidoja savu uzņēmumu, kurā sākotnēji ražoja kafiju, šokolādi un konfektes, bet vēlāk ražošana tika pārorientēta uz miltu izstrādājumu ražošanu jeb konditoreju.
Sākoties Otrajam Pasaules karam 1940.gadā rūpnīcas tika nacionalizētas. Arī ilgajā PSRS pastāvēšanas periodā, kad mainījās fabriku īpašnieki, tās nemainīgā kvalitātē turpināja pastāvēt, godam popularizējot savu vārdu arī citās republikās. Tas bija kā brīnumains dārgums, kura nosaukums tika izrunāts ar pietāti, un pēc tā tiecās ikviens, kam garšo saldumi.
Mūsdienās, Latvijai atgūstot neatkarību, šīs trīs varenās fabrikas ir privatizētas un savstarpēji apvienojušās, tādejādi nodrošinot pasaules saldumu tirgū konkurētspējīgu darbību un drošu nākotni. „Laima” ir vienīgā šokolādes un cukura konditorejas ražotāja Latvijā. „Laima” un „Staburadze” ir lielākās saldumu ražotājas Baltijā un uz 2004.gadu bija iecerēts saražot un pārdod 16 000 tonnas saldās produkcijas gan Baltijā, gan tālākās zemēs.
„Laima” eksportē saldumus uz Vāciju, Izraēlu, ASV, Kanādu un Čehiju.
Šodien tiek ražoti aptuveni 250 dažādu nosaukumu produkti – šokolādes tāfelītes, šokolādes konfektes ar dažādiem pildījumiem, cietās un mīkstās karameles ar dažādiem pildījumiem, zefīrs, marmelāde, cepumi, vafeles, marcipāns u.c.
Pateicoties seno laiku prasmīgo meistaru zināšanām, tika radītas receptes tādām klasiskajām vērtībām kā konfektēm Serenāde, Trifeles, Vāverīte, Lācītis ķepainītis, Sarkanā magone; cepumiem Selga; tortēm Cielaviņa un Kristīne, zefīram, marmelādei, karamelēm u.c.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register