Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Džona Golsverzija skatījums uz buržuāzisko cilvēku triloģijas "Forsaitu teika" 1.daļā "Privātīpašnieks"

     

    Essays7 Literature

6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:719857
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.04.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Extract

Triloģija „Forsaitu teika” un tās pirmā daļa „Privātīpašnieks” ir stāsts par buržuāzisku ģimeni, pareizāk sakot, veselu dzimtu, to locekļu uzskatiem, pasaules redzējumu un savstarpējām attiecībām. Tās autors ir Džons Golsverzijs (John Galsworthy). Viņa daiļrades centrā ir paša pārstāvētais sociālais slānis, kura instinktus un ideoloģiju viņš savā ziņā noliedz. Buržuāzija saņem kritiku par tās norobežotību, materiālismu, šovinismu un ierobežojošajiem morālajiem uzskatiem. Uzreiz jāveic nozīmīga piebilde – Golsverzija domu gājienā starp vārdiem „Forsaits” un „buržujs” ir liekama vienādības zīme. Sākotnēji to var salasīt „starp rindām”, taču pret I daļas vidu autors atklāj šo uzskatu it kā pārsakoties: „Ļoti daudzi Forsai... – tas ir, labi ģērbušos cilvēku, kam pieder savas karietes.” Tātad Forsaiti ir visas buržuāziskās sabiedrības prototips. Turpmāk romānā ne reizi vien „forsaits” tiek lietots kā sugas vārds lai apzīmētu buržuā. Runājot par autora uzskatiem, savā darbā konsekventi lietošu šo analoģiju.
Golsvorzijs ir talantīgs cilvēku raksturu un savstarpējo attiecību atainotājs. Raksturi un attiecības tiek būvētas ļoti dažādos līmeņos, parādot cilvēku no vairāk nekā viena skatu punkta. Visā pilnībā tos izanalizēt šā darba ietvaros nav iespējams, tādēļ par darba mērķi tiek izvirzīts ieskats Džona Golsvorzija uzskatos par (1) forsaitu kā indivīdu un (2) ģimeniskajām attiecībām.
Salīdzinājumam tiks minēti gan Golsverzija laikabiedru, gan mūsdienu pētnieku uzskati.

Forsaits.
Hārvijs Fērgusons (Harvie Ferguson) saka: „Buržuāziskā revolūcija, pretojoties visiem feodālisma ierobežojumiem, radīja individualizētu „ego” kā jaunu vēstures aktoru.” Tas sasaucas ar Golsverzija radīto forsaita tēlu – katram no pārstāvjiem ir dziļa individualitāte, savs „ego” kā dzinulis pretim mērķiem. Iespējams tieši šis fakts rada to duālo situāciju, ka, no vienas puses, katrs tipāžs ir izteikti individualizēts un atsevišķiem pārstavjiem var piemist savstarpēji pretējas rakstura īpašības. No otras puses – ir kaut kas vienojošs, kas ļauj nekļūdīgi pateikt – šis cilvēks pieder forsaitiem. Dzīvesstili buržuāzisko aprindu iekšienē var atšķirties ar sociālajiem centieniem un iespējām, tādejādi izgaismojot plaisu starp dažādām buržuāziskās sabiedrības daļām. Tomēr viņiem ir kopīgs domāšanas veids un skatījums uz sevi, kas ļauj tos visus ietvert vienā sociālā šķirā.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1342756
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register