Vēsture gaitā izveidots daudz īpašu augu un dzīvnieku šķirņu. Augu selekcionāri sakrustojuši dažādas kartupeļu šķirnes, lai šī kultūra iegūtu vēlamās īpašības - izturību uzglabājot un patīkamu garšu. Tagad par jaunu veidu kā "uzlabot" mūsu pārtiku, kļuvusi gēnu inženierija.
Kas īsti ir gēnu inženērija? Tas ir process, kad kāda organisma kādu raksturīgu iezīmi jeb gēnu, pārnes uz citu organismu – augu vai dzīvnieku. Rezultātā iegūto organismu sauc par ģenētiski pārmainītu jeb ģenētiski modificētu organismu, piemēram, kartupeļus ar lielāku cietes saturu, augļus un dārzeņus, kas izturīgāki pret kaitēkļiem, vai labību, kas izturīga pret kaitēkļu apkarošanas ķīmiju.
Atšķirībā no parastās selekcionēšanas šeit jāņem vērā, ka informācija par ikviena organisma raksturīgajām īpašībām jeb ģenētiskā informācija paslēpta organisma gēnos, ko veido dezoksiribonukleīnskābe jeb DNS. Šī metode ļauj zinātniekiem pārvietot DNS, no viena organisma uz otru neatkarīgi no sugu barjerām. Mūsdienu tehnoloģijas ļauj identificēt konkrētus gēnus, kas ir atbildīgi par kādu noteiktu organisma īpašību; iespējams izdalīt par konkrētām īpašībām atbildīgos gēnus un ievietot tos citā organismā. Nākotnē šādi "trans ģenētiski" pārtikas produkti varbūt saturēs gēnus, kas ņemti pat no simtiem dažādu dzīvnieku, kukaiņu, augu un baktēriju sugām.. …