Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Globalizācija un Eiropas Savienība: nozīmīgākās tendences

     

    Essays3 Politics

3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:784863
 
Evaluation:
Published: 10.05.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Globalizācija bieži vien tiek traktēta ļoti dažādi. Daži uzskata, ka globalizācija ir pieugoša cilvēku, informācijas vai kapitāla plūsma pāri robežām, daži uztver to kā mediju lomas palielināšanos, vai unificēto dzīvesstilu un kultūru izplatīšanos. Taču, savā būtībā, globalizācija ir process, kas vienā mijiedarbību tīklā saista gan valstiskas, gan nevalstiskās institūcijas, gan informācijas avotus, gan ekonomikas tirgu, līdz ar to arī finanses un arī cilvēkus. Šis tīkls izplatās arvien straujāk un saista cilvēkus un nācijas. Globalizācija paver milzīgas iespējas cilvēcei kopumā.
Globalizācijas institucionālais pamats ir brīvs tirgus, to nostiprina liberālā ideoloģija, kas arī ir būtisks jēdziens visā globalizācijas procesā. Šī tirgus liberalizācija ietekmē arī politiku. Globalizācija pasauli strukturē kā veselumu. Šeit loma ir gan sabiedrībai, gan valstiskajām un nevalstiskajām institūcijām. Globalizācija veido mūsdienu pasauli un politiku. Viens no globalizācijas raksturotājjēdzieniem ir “integrācija”
Latviju, tāpat kā visas citas pasaules valstis arī ir skārusi globalizācija. Lai gan mūsu valsts vēl pavisam nesen ir atjaunojusi savu netkarību, un uzsāka pārejas posmu, globalizācijas ietekme ir jūtama arī Latvijas attīstībā. Latvijai, kuras kapitāls un resursi ir ierobežoti, ir svarīgi uzlabot izglītības līmeni, ieguldīt līdzekļus pētniecībā, lai tās iedzīvotāji būtu konkurētspējīgi lielajā pasaules tirgū.
Būtisks faktors, kas parāda Latvijas iekļaušanos globalizācijas procesā ir uzaicinājums iestāties ES. Tāpat arī Ltvija ir pievienojusies starptautiskajā cilvēktiesību konvencijām; daudzas starptautiskās organizācijas sadarbojas ar Latviju dažādu jautājumu risināšanā. Piemēram,vides aizsardzības organizāciju konvencijas, tiek gatavoti līgumi par investīcijām utt. Arī tik pierasta lieta kā Internets ir viens no globalizācijas aspektiem, kas strauji izplatās Latvijā. Tikai retais nezina, kas tas ir, un kā to lietot. Tātad, izgklītība kļūst par ļoti nozīmīgu tautas attīstības faktoru. Veiksmīgai tirgus funkcionēšanai ir vajadzīgi cilvēki ar augstāko izglītību, kas būtu konkurētspējīgi darbatirgū. Globalizācijas apstākļos cilvēku valsts itelektuālais kapitāls ir ļoti svarīgs, un, par laimi, Latvijai ir ar ko lepoties.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1187434
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register