Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:584253
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.10.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Jānis Poruks ir spilgta un īpatnēja personība latviešu literatūrā. Ar saviem dzejoļiem un stāstiem (rakstījis arī plašākas formas darbus) viņš kļuva pazīstams jau 19. gadsimta 90. gados, kad literatūrā nostiprinājās reālisms. J. Poruks pēc sava rakstura, pasaules uztveres un ari savā mākslā bija romantiķis. Viņa daiļrades metodē romantisms sakausējies ar reālismu. Šo divu virzienu apvienojums atrodams pat viena darba ietvaros.

J. Poruka daiļrade ir ļoti daudzveidīga. Viņš pievērsies visiem žanriem (rakstījis ari romānus, lugas), tomēr lielāko meistarību sasniedzis mazas sacerējumos — stāstos, novelēs, tēlojumos, liriskos dzejoļos. J. Poruks paplašināja literatūras tematiku un padziļināja problemātiku, iedibināja tajā dzīves filozofijas tradīciju.
Viņa stāstos ir ne mazums reālistisku ainu un detaļu, tomēr cilvēkos viņu interesēja nevis parastais, tipiskais, bet neparastais, īpatnējais. Tāpēc lielākā daļa viņa stāstu varoņu dzīvo spraigu garīgo dzīvi, ir ārkārtīgi jūtīgi, ar augstām prasībām pret sevi un citiem, bet reālajā dzīvē jūtas sveši un lieki, nereti iet pat bojā.
Vairākos stāstos («Kauja pie Knipskas», «Romas atjaunotāji», «Asaras») J. Poruks pretstata divus atšķirīgus raksturus. Vieni ir tā sauktie «bālie zēni» — sapņotāji un fantasti, kuri laimīgi jūtas tikai savā sapņu un vientulības pasaulē. Visbiežāk tie ir trūcīgi, ļoti godīgi zēni. Otri — dzīvi un kustīgi, taču nekaunīgi un negodīgi.

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register