Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:300881
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.11.2008.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Jaunlatvieši bija kustība, kas izveidojās 1855.gadā Tērbatas universitātē. To izveidoja šīs universitātes students Krišjānis Valdemārs. Sākumā tas bija kā pulciņš, kurā piedalījās 10 – 12 jauniešu. Viņi sevi atzina par latviešiem un izvirzīja ideju par nepieciešamību attīstīt latviešu kultūru.
Popularitāti jaunlatvieši ieguva publicējoties dažādās avīzēs- sākumā „Mājas Viesī”. Tika publicēti raksti uzsverot latvietību. Šādi drosmīgi raksti pievērsa latviešu uzmanību, bet reizē apdraudēja vācbaltiešu kundzību, tāpēc šādus rakstus aizliedza publicēt. Viena no jaunlatviešu pamatidejām bija, lai latviešiem būtu tādas pašas tiesības kā citām tautām. Jaunlatvieši, pēc šī aizlieguma publicēties, nepadevās un ar Krievijas cara brāļa lielkņaza Konstantīna Nikolajeviča un krievu inteliģences starpniecību sāka izdot „Pēterburgas avīzes”, kur jaunlatvieši varēja atsākt publicēties.
K.Valdemārs uzsvēra, ka latviešu tauta ir kā vidutājs starp Vāciju un Krieviju, un ka šo lielo tautu valodu zināšana varētu palīdzēt latviešiem kļūt turīgiem. K.Valdemārs vēl izteica ideju, ka labāk ir ļauties krievu kundzībai, jo tādējādi latvieši tiktu atbrīvoti no vācu kundzības, kas ir stingrāka. Viņš ir teicis, ka runājot krieviski latvieši iegūs pašcieņu, patstāvību un paļaušanos uz saviem spēkiem un tautas lepnumu.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register