Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:477628
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.10.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Kāpēc man ir vajadzīgs Hamlets? Varbūt tāpēc, ka viņš ir taisnīga, godīga, atklāta, patiesa cilvēka paraugs? Bet varbūt tāpēc, ka pasaulē ir parādījies pārāk daudz karaļu Klaudiju?
Katrs mēs esam savādāki, un neviens nav perfekts. Katrā no mums ir kaut vai drusciņa Hamleta godīguma, karaļa Klaudija varaskāres, Polonija liekulības, Ģertrūdes naivuma un Ofēlijas maiguma. Visi mēs dzīvojam dzīvi, kas ir viens vienīgs teātris. Un savas dzīves laikā mēs spēlējam tās lomas, kas noteiktajā brīdī šķitušas vispiemērotākās. Tikai nezinu kāpēc, bet man liekas, ka pēdējā laikā uz skatuves pārāk bieži, visapkārt, parādās Klaudiji un Poloniji. Pārāk bieži es sāku sajust to, ka atrodos galmā starp meliem, cietsirdību, liekulību un nodevību. Bet visvairāk es baidos no tā, ka visu labo, kas ir manī, pārāk ilgi uzturoties šajā galma sabiedrība, nomainīs ļaunais… Un tāpēc es skaļi iesaucos :”Hei, Hamlet, kur tad tu, galvenais varoni, esi pazudis?” Bet neviens neatsaucas. Es satrūkstos. Vai tad tiešām… Nē, nevar būt, ka Hamlets jau būtu nogalināts! Ka nekur vairs nav nevienas labas, taisnīgas, cēlas sirds. Hamleta sirds bija cēla, to pierāda Horācija teiktais:
„Lūst cēla sirds.”
Nu nevar būt, tas vienkārši nav iespējams!
Un tad es atviegloti ievelku elpu, jo no aizkulisēm bailīgi parādās Hamlets, pagrozās gar skatuves malu un pazūd. Jā, reti tas iznāk skatuves centrā un vareni deklamē savu runu. Reti, pārāk reti, jo neviens vairs viņā negrib ieklausīties. Visiem Hamleta runasveids, viņa dziļās domas šķiet pārāk sarežģītas. Jo kāpēc gan jādara tas, kas ir sarežģīts, ja var darīt to, kas ir viegls? Visi izklīst, bet es palieku un klausos, ko stāsta Hamlets. Es cenšos izprast viņa domas, jo man ir vajadzīgs varonis, kas spētu mani izprast, aizstāvēt, pasargāt no galma sliktās ietekmes. Varonis, ar kuru kopā es varētu cīnīties pret ļaunumu, liekulību, divkosīgumu, lišķību un citām pretīgajām cilvēku īpašībām. Nē, es nedomāju, ka es varētu pret tām cīnīties viena, jo viena šai cīņai es esmu vāja. Pārāk liela man apkārt ir Klaudiju, Poloniju un visa pārējā galma ietekme. Tāpēc man ir vajadzīgs Hamlets, jo, divatā cīnoties, iespēja uzvarēt dubultojas.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1129231
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register