Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
7,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:879517
 
Evaluation:
Published: 28.01.2010.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 10 units
References: Used
Extract

Dažādus jautājumus, kuri saistīti ar zīmju sistēmu iedabu un ar saskarsmes valodas rašanos, jau sen ir interesējuši valodniekus un filozofus. Jau slavenais domātājs Platons runāja par valodu un salīdzināja to ar instrumentu. Bez tam viņš uzskatīja, ka vārdi parāda to apzīmēto priekšmetu dabu un lietu nosaukumi ir kaut kādā veidā saistīti ar lietām, kuras šie nosaukumi apzīmē. Turpretī Aristotelis uzskatīja, ka vārdi un nosaukumi nav saistīti ar lietu dabu, tie rodas vienošanās rezultātā. Strīdi par vārdu izcelsmi un to nozīmēm turpinājās vēl ilgus gadus. Katra gadsimta posmu domātājiem bija savas versijas un uzskati par vārdu nozīmēm.
Par struktūrlingvistikas pamatlicēju pieņemts uzskatīt Šveices valodnieku Ferdinantu de Sosīru (1857-1913), kurš formulēja vairākas principiālas nostādnes, kam bija izšķirīga ietekme uz zīmju pētniecības attīstību. Citstarp, viņš izdalīja trīs galvenos zīmes un zīmju sistēmas izpētes aspektus: sintaktisku – zīmju sistēmu iekšējās, strukturālās īpašības, semantiku – zīmju attiecības ar apzīmējamo (zīmju saturu) un pragmatiku – zīmju derīgumu, vērtīgumu no lietotāja – zīmes interpretētāja – viedokļa.1 Valodnieks nonāca pie secinājuma, ka lingvistika ietilpst zinātnē, ko viņš sauc par semioloģiju jeb kā mūsdienās semiotika. Šīs zinātnes uzdevums ir zīmju un zīmes noteicošo likumu izpēte.
Līdz galam zinātni, kas pēta jebkādas sabiedrībā izmantotās zīmju sistēmas, izveidojās pateicoties amerikāņu matemātiķim Čārlzam Pīrsam (1839-1914). Tieši viņš ieteica šo zinātni nosaukt pat semiotiku, viņš tiek arī uzskatīts par vienu no mūsdienu semiotikas pamatlicējiem.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1116616
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register