Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:925227
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.12.2021.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Used
Extract

Labvēlīgais nākotnes redzējums, kas balstīts uz faktiem, ir gluži kā uzmundrinājums latviešu tautai. Vēlme apmierināt garīgās intereses dzimtajā valodā manāma A. Kronvalda dedzīgajā attieksmē un spēcīgajā pārliecībā, rakstot skolotājam D. Damberģim: „Strādāsim latviski! Strādāsim, kamēr dzīvojam. Jo, kad būsim smilšu kalniņā, tad jau necīnīsimies par tautu.”
E. Levits 2019. gadā izdotajā atziņu krājumā „Valstsgriba” atzīst, ka nāciju vieno tādi objektīvi elementi kā kopēja valoda, kultūra, vēsture, izcelsme, arī valstiskums un reliģija, tomēr šie elementi veido tikai potenciālo nāciju. Ļoti svarīga ir nācijas apziņa. Gluži kā jaunlatvieši, arī E. Levits apgalvo, ka, lai to veidotu, būtiska nozīme ir komunikācijai, proti, kopējai valodai. Kā izteicies Andrejs Eglītis: „Valodiņa zemi tur, Zeme tur valodiņu. Nevaram- viens bez otra nevaram. Vienam zūdot, otrs mirst. [..]”
Autors akcentē arī termina “valstsgriba” nozīmību, proti, nācijas kolektīvu rīcību, kas demokrātiskā valstī vērsta valsts uzturēšanai un nākotnes veidošanai. Latvijas valsts proklamēta, īstenojot tautu pašnoteikšanās principu, proti, nācijas gribas izpausmi jautājumā par savas valsts iekārtu. Pēc valsts izveidošanas, valstsgriba kļuvusi par pamatu tālākai attīstībai. Svarīgi minēt, ka šobrīd latviešu nācija balstās uz pilsoniskām vērtībām, kas ietver sevī arī cieņu pret nacionālajām minoritātēm un citas reliģijas piederīgajiem.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1389282
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register