Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:603419
 
Author:
Evaluation:
Published: 01.09.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Nav lielākas mīlestības uz pasaules par mātes mīlestību, nav dārgāka cilvēka pasaulē par māti, nav rūgtāku asaru par bārenītes asarām. Vai bārenīte zina, kāda ir mātes mīlestība? Māras zālītes lugā “Pilna Māras istabiņa” divas sievietes uzaug bez mātes, taču viņas zina, ka “prieks visdziļākais ir mīlēt bērnu! Jā, savu bērnu, viņam būt par māti...” Vai Kārļa Skalbes pasakās pamāte spēs iemīlēt bārenīti? Sievietei, kas spēj mīlēt un pieņemt otra bērnu, ir vairāk mīlestības ko dot, tā sieviete ir divkārt godājama.
K. Skalbes pasaku varoņi nekad nav prasījuši atmaksu par nodarīto. Viņu dvēseles ir tik gaišas un baltas kā puķes, kas “meklē mūžīgas vasara” un kam šajā dzīvē ir daudz jāpārcieš. Dzīves grūtums un sūrums ir padarījis viņus cēlsirdīgus. Daudzi uzauguši bez mātes. Arī Pelnrušķīte klusu cieš. Pamātes rīcība pasakā “Pelnrušķīte” ir tik netaisna un cietsirdīga, ka rodas šaubas par to, vai tik ļauns cilvēks spēj sniegt mīlestību saviem bērniem, jo viņa taču ir nodarbināta ar Pelnrušķītes izrīkošanu un sāpināšanu. Mātes mīlestība ir liela un svēta, tā ir līdzīga Kukažiņas jūtām pret dabu V. Plūdoņa stāstā “Kukažiņa”. K. Skalbes pamāte vienmēr ir klasisks tēls, viņa ir salta sieviete, kura nekad nepateiks labu vārdu un nenoglāstīs galvu bārenītei. Šķiet, ka pamātes tēls vienmēr mums paliks atmiņā kā sieviete, kuru nekad nesauks skaistākajā vārdā pasaulē “Māte”.
Mātes mīlestība ir neatsverama un tai nav vērtības. Spilgti tā tiek attēlota A. Sakses “Pasakās par ziediem”. Māte, neprasot neko, ziedo sevi saviem bērniem, laikam tāpēc bērna un mātes attiecības ir tik īpašas.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1119334
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register